latinica  ћирилица
05/06/2023 |  18:58 ⇒ 20:34 | Autor: RTRS

Sve više oboljelih od mišije groznice (VIDEO)

Blaga zima prouzrokovana upravo klimatskim promjenama - dovela je do velikog razmnožavanja glodara i pojave mišije groznice! Od posljedica ovog oboljenja preminula je jedna mlađa osoba, dok je prema podacima Instituta za javno zdravstvo pet osoba zaraženo.
Miševi (Foto: EPA-EFE/ARMANDO BABANI) -
Miševi (Foto: EPA-EFE/ARMANDO BABANI)

Mišija ili hemoragijska groznica sa bubrežnim sindromom - virusno je oboljenje koje glodari putem izlučevina, odnosno pljuvačke, mokraće i stolice prenose na čovjeka. Zaraziti se može udisanjem kontaminirane prašine, upotrebom vode i hrane koje su zagađene, kao i prilikom direktnog kontakta. Simptomi oboljenja počinju opštim znacima.

- To obično bude povišena temperatura, glavobolja, bolovi u tijelu, stomaku... Krv na koži, crvene konjuktive, krvarenje u bubrezima, gdje je jedini spas dijaliza - navela je Biljana Mijović, profesorka epidemiologije Medicinskog fakulteta, Foča.

- Da se javite ljekaru, da se uradi serološki testovi, da se utrvdi da li je u pitanju mišija groznica - dodao je Rajko Roljić,  viši asistent na katedri za zoologiju na Prirodno matematičkom fakultetu.

Iako su najviše izloženi građani koji vrijeme provode u prirodi - do sada prenos mišije groznice sa čovjeka na čovjeka nije poznat!

Neophodno je voditi više računa pri svakom odlasku u šumu, na piknik, kampovanje...

- Treba izbjegavati da ležimo na tlu bez prostirke, redovno prati ruke, ako smo bili u kontaktu sa kontaminiranom prirodom, treba izbjegavati direktan kontak sa glodarima, ne piti vodu u prirodi - dodala je Mijovićeva.

Ova godina je godina mišije groznice - upozoravaju stručnjaci!

Imali smo toplu zimu i miševi su se namnožili.

- Do oboljenja mišijom groznicom dolazi kada se prenamnože glodari, a to se dešava nakon blage i tople zime, posljedica klimatskih promjena - smatra Roljić.

Radi prevencije zaraznih bolesti i zaštite zdravlja stanovništva, neophodno je preduzeti preventivne mjere u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Posebno Službe za deratizaciju!

Obavezna sistematska deratizacija je u dva termina - proljeće i u jesen.