latinica  ћирилица
05/06/2023 |  19:05 ⇒ 06/06/2023 | 07:10 | Autor: RTRS

NSRS o Prijedlogu rezolucije o zaštiti Srba; Srpska uz svoj narod na KiM (VIDEO)

I danas mirni protesti Srba na sjeveru Kosmeta. Pripadnici Kfora uklonili su bodljikavu žicu ispred zgrade opštine Zvečan, ali i dalje je ostala metalna ograda.
Narodna skupština Republike Srpske - Foto: RTRS
Narodna skupština Republike SrpskeFoto: RTRS

O zaštiti Srba na Kosovu i Metohiji sutra će govoriti i Narodna skupština Republike Srpske.

Predložena je Rezolucija kojom se potvrđuje pravo Srbiji da brani Srbe, nastave li kosovski Albanci sa nasiljem.

Od međunarodne zajednice se zahtijeva da procesuira odgovorne za nasilje nad Srbima.

Večeras pregovarački tandem Vašingtona i Evropske unije Gabrijel Eskobar i Miroslava Lajčak na pregovorima u Prištini. Sutra u Beogradu.

I u novoj radnoj sedmici, Srbi zaposleni u opštinama u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, na protestima. Da napuste opštinske zgrade albanski policajci i gradonačelnici i da se iz zatvora puste Radoš Petrović i Dušan Obrenović, zahtjevi su koje su ponovili .

maturanti Osnovne škole u Zvečanu jutros pred Kforom. Tražili su da im se omogući normalno djetinjstvo i školovanje.

Kfor je nedugo potom uklonio bodljikavu žicu ispred opštine Zvečan. Ostavili su metalnu ogradu.

No, uslijedila je nova provokacija tzv. kosovske policije. Vozilom su ušli među okupljene Srbe. Navodno da dostave hranu kolegama u zgradi opštine, iako su to do sada radili iz ulica gdje nema okupljenih. Vozilo su propustili pripadnici Kfora.

Dok se na sjeveru Kosmeta Srbi bore za opstanak na ognjištima, o njihovoj zaštiti raspravljaće i Narodna skupština Srpske.

Na prijedlog predsjednika parlamenta Nenada Stevandića poslanici će se odrediti prema Rezoluciji o zaštiti Srba na Kosovu i Metohiji i teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Ovim aktom Srpska potvrđuje pravo Srbije da brani srpski narod, uprotrijebe li kosovski Albanci silu.

Rezolucijom se poziva i međunarodna zajednica da procesuira odgovorne za nasilje na sjeveru Kosmeta.

- To traje jako dugo, a niko nije procesuiran. Ono što je nama najvažnije je da mi pokrenemo procese procesuiranja onih koji to rade na Kosovu - rekao je Stevandić.

Prijedlogom rezolucije pozivaju se i diplomate Evropske unije i SAD da izvrše pritisak na kosovske Albance da formiraju Zajednicu srpskih opština.

- Јednako je važno i da naš akt stigne i u Evropsku komisiju i u parlamentarnu skupštinu Vijeća Evrope i u Ujedinjene nacije, da se da sinergijska podrška dokumentima koje će usvajati i Republika Srbija kao i o budućim pregovorima o statusu srpskih opština na Kosovu i zaštiti njihovih dobara, imovine i života - naglasio je Stevandić.

Iako za usvajanje akta postoji parlamentarna većina, dokument će biti dopunjen, ističe predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Rezolucija je, kaže, otvorena za sugestije opozicije, medija i drugih.

- Poslušaćemo sve ono što mislimo da je moguće da Republika Srpska u pogledu svojih ocjena tog stanja i svojih obaveza u pogledu pomoći našem narodu na Kosovu, da to ugradimo u taj dokument. Otvoreni smo za sve - rekao je Dodik.

Na prijedlog predsjednika Dodika, među 19 tačaka, pred poslanicima će se naći i Nacrt zakona o očuvanju kulturnog i istorijskog nasljeđa Svetog manastira Hilandara.