latinica  ћирилица
05/06/2023 |  20:18 ⇒ 06/06/2023 | 07:18 | Autor: sputniknews.com

Mađarska i Rusija potvrdile izgradnju novih blokova nuklearne elektrane Pakš

Pregovori mađarskog premijera Viktora Orbana i generalnog direktora ruske državne korporacije Rosatom Alekseja Lihačova o izgradnji novih blokova nuklearne elektrane Pakš održani su u Budimpešti, saopštio je portparol mađarskog premijera Bertalan Havaši.
Mađarska nuklearka Pakš (Foto: EPA-EFE/TAMAS SOKI) -
Mađarska nuklearka Pakš (Foto: EPA-EFE/TAMAS SOKI)

Prema njegovim riječima, u pregovorima su učestvovali i zamjenik Rosatoma Kiril Komarov i ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto, koji se ranije sastao sa ruskom delegacijom i izjavio da će uskoro početi pripremni radovi za izgradnju novih blokova.

Ranije je Lihačov rekao da se izgradnja prvog temelja za nove blokove nuklearne elektrane Pakš-2 u Mađarskoj sa učešćem Rusije planira za jesen 2023. godine.

Mađarski ministar je krajem marta saopštio da je u telefonskom razgovoru uvjerio ruskog vicepremijera zaduženog za energiju Aleksandra Novaka da će mađarska Vlada i dalje blokirati sankcije protiv nuklearne energetike. Sa svoje strane, Novak je, prema Sijartovim riječima izjavio da će se isporuke nafte i gasa iz Rusije u Mađarsku odvijati neprekidno, uprkos sankcijama.

Krajem 2014. godine Rusija i Mađarska su potpisale dokumente o izgradnji novih energetskih blokova u nuklearki Pakš, u skladu sa najsavremenijim svjetskim standardima. Rusija je, kako je tada saopšteno, Mađarskoj odobrila državni kredit do deset milijardi evra, a planirana ukupna vrijednost radova bila je 12,5 milijardi evra.

Јedina u Mađarskoj nuklearna elektrana Pakš nalazi se 100 kilometara od Budimpešte i pet kilometara od grada Pakš. Trenutno se tu proizvodi skoro polovina cjelokupne električne energije u Mađarskoj, a nakon puštanja u rad dvije nove jedinice taj će se udio udvostručiti.

Rukovodstvo Mađarske je više puta naglašavalo da je nuklearna energija način da se osigura energetska bezbjednost zemlje.