latinica  ћирилица
05/06/2023 |  22:19 | Autor: TANЈUG

Lajčak i Eskobar sastali se sa Kurtijem

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar sastali su se večeras sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem u Prištini.
Miroslav Lajčak (Foto: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ bg) -
Miroslav Lajčak (Foto: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ bg)

Sastanak je trebalo da počne u 20 časova, ali je odložen za 20.45 časova, prenosi Reporteri. Kako dodaje, očekuje se da će se Lajčak i Eskobar susresti i sa predsjednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani i liderima opozicionih partija.

Koha je ranije danas prenijela da se očekuje da Lajčak i Eskobar posjete i sjever KiM.

Portparol Evropske unije Peter Stano rekao je da će Lajčak i Eskobar, koji sutra dolaze i u Beograd, ponoviti evropske i američke pozive dvema stranama da odmah deeskaliraju situaciju i preduzmu korake ka postizanju održivog rješenja.

Kako je najavio, Lajčak će, nakon ovih razgovora, o stanju na terenu obavijestiti visokog predstavnika EU Žozepa Borelja, koji će o tome izvijestiti zemlje članice bloka. Zemlje članice EU će potom donijeti odluku o narednim koracima, dodao je Stano.

Stano je podsjetio da je Borelj, u ime svih 27 članica EU, pozvao dvije strane na preduzimanje mjera za deeskalaciju situacije.