latinica  ћирилица
05/06/2023 |  22:47 ⇒ 06/06/2023 | 07:19 | Autor: RTRS

Ponuda za Zapadni Balkan je propagandna politika Evropske komisije (VIDEO)

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je "pravu ponudu za Zapadni Balkan" - novi briselski plan za približavanje Evropskoj uniji. Ukratko, na stolu će, kako kaže, biti "više novca", briselska administracija biće fleksibilnija u zahtjevima i neće tražiti "da samo mi koračamo prema njima, nego će i oni napraviti poneki korak u našem pravcu".
Drugi ugao - Foto: RTRS
Drugi ugaoFoto: RTRS

Da se ova briselska ponuda treba čitati između redova mišljenja su gosti naše emisije "Drugi ugao".

Za profesora političkih nauka Miloša Šolaju ovdje se ne radi o realizaciji stvarnih procesa, već o propagandnoj politici.

- EU ide logikom zapadnoevropskog liberalizma gdje se sve plaća i kupuje. Nijedan od modela koje smo do sada vidjeli nije dao rezultat: CARDS projekti iz 2003, IPA projekti, zapadnobalkanska Inicijativa Berlin-London, reformska agenda Federike Mogerini i Јohanesa Hana... I sada Ursula fon der Lajen dolazi sa pregrštom obećanja. Mislim da se povjerenje u tu vrstu projekata izgubilo i zato EU mora biti konkretnija - ističe Šolaja.

Da je to prvenstveno političko pitanje, slaže se i saradnik Instituta za međunarodnu politiku, Aleksandar Mitić jer, kako kaže, zapadne sile na Republiku Srpsku i Srbiju svakodnevno vrše pritiske.

- Ne odlučuje o tome ni Evropska komisija, ni Ursula fon der Lajen, kao što nisu ni njeni prethodnici. Oni su plaćeni da prenose entuzijazam za proširenje i povezivanje regiona za zapad. O tome odlučuju države članice i sve dok one ne odobre proširenje, a znamo kakva je nepovoljna situacija, neće biti ozbiljnijeg napretka. Za određene države postoje određene nepremostive prepreke - za Srbiju zbog Kosova i sankcija prema Rusiji, a tu su i pritisci na Republiku Srpsku - naglašava Mitić.

Narodni poslanik Srđan Mazalica, ističe da smo za Brisel sada prihvatljivi, jer prostor Balkana žele izolovati od Rusije.

- Nisam optimističan nakon govora Ursule von der Lajen, jer se većinom njeno izlaganje odnosilo na sukob u Ukrajini gdje je samo dio govora posvetila Zapadnom Balkanu. Ali, i taj dio je povezala sa Rusijom u namjeri da Zapadni Balkan izoluje od Rusije i nekih drugih zemalja čijeg se uticaja pribojavaju na tlu Evrope - navodi on.

Te mjere, dodaje Mazalica, nisu ništa novo, već slično Berlinskom procesu - ubrzavanje puta ka Evropskoj uniji.