latinica  ћирилица
06/06/2023 |  07:53 ⇒ 08:02 | Autor: SRNA

Koliko novčanih kazni zastari godišnje?

U BiH godišnje u prosjeku zastari oko šest miliona KM novčanih kazni koje su izrečene zbog saobraćajnih prekršaja, pa će Komisija za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici raspravljati o primjeni kaznenih odredbi.
Policija Republike Srpske  (Foto: mup.srpske) - Foto: Instagram
Policija Republike Srpske (Foto: mup.srpske)Foto: Instagram

Najveći dužnik je krajem 2022. godine dugovao više od 270.000 KM, a dug najvećih 20 dužnika iznosio je blizu 1,5 milion KM, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Podaci istraživanja pokazuju da se u praksi događa da pojedinci, koji imaju najveći dug, uspijevaju da dokažu da nisu u mogućnosti da ga plate, jer formalno-pravno nemaju stalne prihode, nisu zaposleni, ne posjeduju imovinu, voze tuđi automobil, a u isto vrijeme prave nove prekršaje.

Iz parlamenta BiH su naveli da je i tragičan ishod saobraćajne nesreće u Sarajevu, u kojoj je poginula mlada doktorica, izazvalo lice koje je upravljalo vozilom bez vozačke dozvole i pod dejstvom alkohola i kojem su ranije izrečene kazne u visini 2.000 KM zbog saobraćajnih prekršaja, a nisu plaćene.