latinica  ћирилица
06/06/2023 |  08:11 ⇒ 09:57 | Autor: Agencije

Srbi se i dalje okupljaju ispred zgrada opština na sjeveru KiM (FOTO/VIDEO)

Na sjeveru Kosova i Metohije Srbi se i danas okupljaju u blizini zgrada lokalnih samouprava.
Okupljanje Srba u Zvečanu (Foto: TANJUG/DOPISNIŠTVO KIM/bs) -
Okupljanje Srba u Zvečanu (Foto: TANJUG/DOPISNIŠTVO KIM/bs)

U pokušaju da nađu rješenje za krizu na sjeveru Kosova i Metohije, poslije Prištine, u Beograd večeras stižu evropski i američki izaslanici Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar. Do kasno sinoć razgovarali su sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem i, kako su saopštili, iznijeli su tri zahtjeva međunarodne zajednice. 

Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak Kako su saopštili, iznijeli su tri zahtjeva međunarodne zajednice - deeskalacija situacije, novi izbori na sjeveru i povratak dijalogu, ali da nije postignut dogovor oko izbora na sjeveru. U Beograd stižu večeras na sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vaučićem.

Srbima na sjeveru Kosmeta je onemogućen rad od kada su specijalci kosovske policije zauzeli te objekte.

Zahtjevi Srba su da specijalci policije napuste zgrade opština, da gradonačelnici bez legitimiteta ne dolaze u njih, da se oslobode Radoš Petrović i Dušan Obrenović i da se prestane sa progonom građana koji su protestovali u posljednje dvije godine.

Za učešće na eventualnim vanrednim izborima Srbi traže potpuno povlačenje specijalnih jedinica sa severa i formiranje Zajednice srpskih opština.

Vojnici Kfora su skupili bodljikavu žicu oko zgrade Opštine Zvečan. Žica nije uklonjena do kraja. Prepreke su ostale, a vojnici su tu i kontrolišu liniju razdvajanja sa građanima koji protestuju.

Od prošlog petka traje kriza na sjeveru Kosova i Metohije – od kada su specijalne jedinice kosovske policije zauzele objekte lokalnih samouprava.