latinica  ћирилица
06/06/2023 |  09:01 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

Banjaluka: Dočekana čudotvorna ikona Bogorodice Brzopomoćnice; Prisustvovala i Cvijanovićeva (FOTO/VIDEO)

Čudotvorna ikona Presvete Bogorodice Brzopomoćnice iz Svete Gore danas je na Duhovski utorak, svečano dočekana u Hramu Svetog velikomučenika Georgija u banjalučkom naselju Paprikovac.
Željka Cvijanović na svečanom dočeku čudotvorne ikone u Banjaluci - Foto: RTRS
Željka Cvijanović na svečanom dočeku čudotvorne ikone u BanjaluciFoto: RTRS

Vjernici su ispred Hrama Svetog velikomučenika Georgija u banjalučkom naselju Paprikovac prisustvovali svečanom dočeku čudotvorne ikone.

Svečani doček čudotvorne ikone u Banjaluci (Foto: RTRS)

Svetu arhijerejskoj liturgiji služio je Njegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Јefrem, uz sasluženje sveštenstva eparhije banjalčke, a u prisustvu mnogobrojnih vjernika.

Ustupljena fotografija

Liturgiji, pored mnogobrojnih vjernika, prisustvovali su i srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Cvijanovićeva je istakla da je narod Republike Srpske privržen vjeri, te da zna poštovati prave vrijednosti.

- Došla sam danas da sa mještanima naselja Paprikovac i građanima Banjaluke podijelim radost. Činjenica da se okupio veliki broj ljudi pokazuje da je narod privržen vjeri, ali isto tako da zna poštovati prave vrijednosti - rekla je Cvijanovićeva.

Svečani doček čudotvorne ikone u Banjaluci (Foto: RTRS)

Cvijanovićeva je ocijenila da je značajno što je ova čudotvorna ikona stigla u Banjaluku.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je da je za ovaj grad i vjernike značajno što je čudotvorna ikona iz Svete Gore dočekana u Hramu Svetog velikomučenika Georgija.

Paroh paprikovački Slobodan Marin rekao je da će se do nedjelje, 11. juna, pred ikonom neprestano čitati akatist.

- Nakon toga će se jednom nedjeljno poslije večernjeg bogosluženja u ovom hramu čitati akatist Presvetoj Bogorodici - naveo je paroh Marin.

 Pred ovom ikonom vjernici se mole kada je potrebna brza i dejstvena pomoć, u nedoumici kako postupiti, pri različitim oboljenjima, kao i pri rođenju djeteta.

Ustupljena fotografija

Na Svetoj Gori, u manastiru Dohijar, nalazi se prototip ove ikone, koji je prema crkvenom predanju naslikan u 10. vijeku, za života osnivača te svetinje, prepodobnog Neofita.

Najčuvenija je ikona Svete Gore, poslije čudotvorne ikone Vratarica iz manastira Iviron i ikone Dostojno Јest iz Vatopeda.