latinica  ћирилица
06/06/2023 |  09:30 ⇒ 21:10 | Autor: RTRS

NSRS o izmjenama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima (VIDEO)

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske razmotrili su večeras Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, po hitnom postupku. Treća redovna sjednica NSRS biće nastavljena sutra.
NSRS - Foto: RTRS
NSRSFoto: RTRS

Ministar unutrašnjih poslova Siniša Karan rekao je da će se u skladu sa Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima stvoriti zakonski okvir i urediti pitanja neophodna za obavljanje srednjoškolskog obrazovanja i vaspitanja u okviru Srednje škole unutrašnjih poslova pri resornom ministarstvu.

Prethodno su poslanici razmotrili Prijedlog rezolucije o zaštiti Srba na Kosovu i Metohiji i o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, u kojoj se pozdravlja pravo Srbije da brani opstanak srpskog naroda na Kosmetu ukoliko se kosovski Albanci i njihove vlasti odluče za upotrebu nasilja.

Republika Srpska podržava zaštitu prava i sloboda srpskog naroda i drugog nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji i osuđuje terorističke aktivnosti kosovskih Albanaca i njihovih vlasti koje predstavljaju prijetnju međunarodnom miru i bezbjednosti, prvi je predloženi zaključak skupštinske većine u vezi sa rezolucijom o zaštiti Srba na Kosmetu i o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Klubovi poslanika SNSD-a, Socijalističke partije, DEMOS-a, Ujedinjene Srpske, NPS-a i Poslaničke grupe SPS-a i DNS-a predlažu i zaljučak koji glasi da Republika Srpska poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije u skladu sa Poveljom UN i Rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN 1244 usvojenom 10. juna 1999. godine i ne prihvata jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije.

Zaključcima se traži od svih predstavnika Republike Srpske u institucijama BiH da iniciraju postupke donošenja odluka kojima će se osuditi kršenje ljudskih prava i sloboda i nastavak etničkog čišćenja Kosova i Metohije od kosovskih Albanaca i njihove vlasti.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je u završnoj riječi da će rezolucija o zaštiti Srba na Kosovu i Metohiji i o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije biti poslata u UN.

Stevandić je ocijenio i da su posljednja dešavanja na Kosovu i Metohiji i pokušaj nametanja upravljačke strukture Albanaca u opštinama sa apsolutnom srpskom većinom doveli do najteže pozicije Srba u bližoj istoriji.

- Bili smo svjedoci napada na naš narod, stavljanja bodljikave žice, upotrebe specijalnih jedinica protiv golorukih ljudi koji, tražeći svoja prava, žele da istraju i pošalju poruku da neće odustati - istakao je Stevandić obrazlažući Prijedlog rezolucije o zaštiti Srba na Kosovu i Metohiji i o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

 ---

Premijer Republike Srpske rekao je da su u formiranju slobodnih carinskih zona u Srpskoj najdalje odmakli Trebinje i Gradiška, što je važno za privredni ambijent u Republici jer će te lokalne zajednice doprinijeti većem ekonomskom razvoju.

Višković je podsjetio da je Vlada obezbijedila izuzetno povoljno školovanje ovdašnjih studenata na javnim univerzitetima, te učinila sve da uslovi za rad i ostale njihove aktivnosti budu na najvišem nivou. On je rekao da će uputiti dopis čelnicima lokalnih zajednica u Srpskoj da više sufinansiraju troškove boravka djece u predškolskim ustanovama. 

Ugovor o koncesiji za izgradnju auto-puta Banjaluka – Prijedor, potpisan 2018. godine, ima klauzulu o tajnosti sve do potpisivanja ugovora o izvođenju radova, za koji očekujem da će biti potpisan vrlo brzo, rekao je Višković.

- Predsjednik Vlade Radovan Višković rekao je da Srpska u ovom momentu ima zahtjeve za koncesiju za izgradnju solarnih elektrana od 2.800 megavata, a da su već izdate koncesije u vrijednosti oko milijardu i po KM.

On je rekao da u ovom momentu ima 13 izdatih koncesija za 840 megavata i vrijednost oko milijardu i 500 miliona KM. Naveo je da će Republika Srpska ići u emisiju obveznica od 210 miliona KM, a da će kamatna stopa biti 6,1 odsto.

-----

Rezolucijom, čiji je predlagač predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, pozdravlja se i pravo Srbije da brani svoj teritorijalni integritet i suverenitet garantovan međunarodnim pravom i Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti UN, kao prava koja joj niko niti može osporiti niti oduzeti, saopšteno je iz parlamenta Srpske.

U dokumentu se osuđuje i konstantno kršenje ljudskih prava Srba i drugog nealbanskog stanovništva, posebno prava na život i na imovinu, od kosovskih Albanaca i njihovih vlasti, a pozivaju predstavnici međunarodne zajednice da to ozbiljno osude.

Na predloženom dnevnom redu treće redovne sjednice Narodne skupštine Srpske su i prijedlozi zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima i Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, oba po hitnom postupku.

Poslanici bi trebalo da razmatraju i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju krivičnih i prekršajnih sankcija Republike Srpske, Nacrt zakona o očuvanju kulturnog i istorijskog nasljeđa Svetog manastira Hilandar - prijedlog predsjednika Republike, Nacrt zakona o dopuni Zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima Republike Srpske.

Pred poslanicima će biti i konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta Republike Srpske za prošlu godinu, izvještaj o radu Ministarstva unutrašnjih poslova za prethodnu godinu, kao i izvještaj o radu i finansijski izvještaj Komisije za koncesije za 2022. godinu.

Poslanici će razmatrati i izvještaj o radu i izvršenju rebalansa finansijskog plana - budžeta Јavne ustanove Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu za period za prošlu godinu, godišnji izvještaj o radu Ombudsmana za djecu za 2022. godinu, godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH za prošlu godinu, kao i godišnji izvještaj o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH za 2022. godinu.

Pred poslanicima će biti i informacija o odlukama o pomilovanju u 2022. godini, Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja Republike Srpske kod Svjetske banke - Međunarodne banke za obnovu i razvoj za drugi projekat podrške zapošljavanju /WB IBRD 9381-BA/, te Prijedlog odluke o kriterijumima za ocjenu stepena razvijenosti jedinica lokalne samouprave u Republici Srpskoj.