latinica  ћирилица
06/06/2023 |  09:49 ⇒ 10:17 | Autor: RTRS

Program za djecu pred polazak u školu pohađalo 3.616 djece

Program za djecu u godini pred polazak u školu u 2023. godini uspješno je organizovan u ukupno 120 ustanova - 36 predškolskih ustanova, 81 osnovnoj školi i tri škole za djecu sa smetnjama u razvoju. Program je u periodu od 1. marta do 31. maja pohađalo 3.616 djece.
Program za djecu pred polazak u školu - Foto: Ustupljena fotografija
Program za djecu pred polazak u školuFoto: Ustupljena fotografija

- Program za djecu u godini pred polazak u školu je posebno značajan u ruralnim, manje pristupačnim sredinama, ali i u urbanim sredinama koje nemaju predškolsku ustanovu. Kroz navedeni program nastoji se ujednačiti mogućnost pohađanja predškolskog programa svoj djeci u Republici Srpskoj i u tome uspijevamo na ovaj način. I u ovoj godini smo imali veći procenat djece u ruralnim u odnosu na urbane sredine. Zahvaljujući tome u ovoj godini je uključeno oko 70 odsto djece koja bi trebala krenuti u školu - rekla je ministar prosvjete i kuture Željka Stojičić.

Kaže, ovaj program predstavlja značajan doprinos stvaranju povoljnijih uslova za veliki broj djece kojima je uskraćeno stimulativno i povoljno okruženje za razvoj i učenje i, kao posebna mjera, pored toga što podstiče kvalitetan razvoj djeteta i što olakšava početak obaveznog školovanja, pruža roditeljima podršku u njihovoj roditeljskoj ulozi.

Foto: Ustupljena fotografija

Program za djecu u godini pred polazak u školu organizuje se od 2011. godine za djecu koja nisu obuhvaćena nekim oblikom predškolskog vaspitanja i obrazovanja i koja nisu pohađala cjeloviti razvojni program, a koja po propisima kojima se uređuje oblast osnovnog vaspitanja i obrazovanja u narednoj školskoj godini stiču uslove za polazak u prvi razred osnovne škole.

Kroz ovaj program do sada je od 2011. godine prošlo 48.301 djece, a Vlada Republike Srpske je za realizaciju istog izdvojila sredstva u iznosu od oko četiri miliona KM.

Svrha Programa za djecu u godini pred polazak u školu je podrška djetetu u pogledu fizičkog zdravlja i fizičke zrelosti, kognitivnog razvoja, socijalne zrelosti i emocionalne stabilnosti, kroz pružanje osnovnih znanja koja će se nadograđivati u školi, sticanje radnih navika, razvijanje ljubavi prema učenju, osposobljavanje za samostalan i kreativan rad, razvijanje osjećaja odgovornosti, međusobne tolerancije i učenje pravila ponašanja u grupi.