latinica  ћирилица
06/06/2023 |  10:13 ⇒ 10:32 | Autor: SRNA

Makron: NATO ne treba da se širi u Aziju

Predsjednik Francuske Emanuel Makron usprotivio se prijedlogu za otvaranje kancelarije NATO-a za vezu u Јapanu, jer smatra da Alijansa ne treba da se širi dalje od sjeveroatlantskog regiona i da treba da ostane usredsređena na to područje, piše Fajnanšel tajms.
Emanuel Makron (Foto: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT) -
Emanuel Makron (Foto: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT)

Protivljenje Francuske zakomplikovalo diskusije u NATO koje se nekoliko mjeseci vode o otvaranju prve ispostave Alijanse u indo-pacifičkom regionu.

Prijedlog da se sljedeće godine otvori mala baza u Tokiju dolazi u vrijeme kada SAD i Јapan pozivaju Evropu da se više uključi u bezbjednosna pitanja u Aziji, posebno usljed porasta zabrinutosti zbog potencijalne vojne akcije Kine protiv Tajvana.

Međutim, prijedlog dolazi u isto vrijeme kada Peking kritikuje napore SAD da stvore ono što Kina naziva "antikineskom koalicijom u indopacifičkom regionu", koju opisuje kao "azijski NATO".

Neimenovani francuski zvaničnik izjavio je da Pariz vjeruje da Povelja NATO zahtijeva da se geografski "domet" Alijanse ograniči na sjeverni Atlantik. Međutim, isti zvaničnik ističe da bi to moglo da ugrozi evropski kredibilitet sa Kinom u vezi sa ratom u Ukrajini, naročito u smislu poziva Pekingu da ne isporučuje oružje Rusiji.

Јedan od izvora upoznatih sa debatom unutar Alijanse rekao je da Francuska ne želi da podrži bilo šta što može da doprinese porastu tenzija između NATO i Kine.

Makron je prošle sedmice izjavio da bi velika greška bila da se insistira na "proširenju spektra i geografije Alijanse".

Fajnanšel tajms podsjeća, da je za otvaranje kancelarije potrebna jednoglasna podrška NATO, najvišeg tijela Alijanse za donošenje političkih odluka, što znači da Francuska ima moć da spriječi sprovođenje takvog plana.

Јapan i NATO pregovaraju o otvaranju kancelarije u Tokiju još od 2007. godine.