latinica  ћирилица
06/06/2023 |  10:31 ⇒ 12:02 | Autor: RTRS

Danas se obilježava Duhovski utorak

Srpska pravoslavna crkva i vjernici proslavljaju Duhovski utorak, koji pripada nizu praznika vezanih za Svetu Trojicu, koji počinju na dan kada je Duh gospodnji sišao na apostole.
Duhovi (ilustracija) -
Duhovi (ilustracija)

Za ovaj praznik vezani su i brojni običaji.

Trojice spadaju u velike praznike, a slave se tri dana, pa je danas i crveno slovo jer se proslavlja Duhovski utorak.

Kao i prethodnih dana, pod u hramovima na Duhovski utorak se pokriva travom, pored zidova se prislanjaju grane lipe ili nekog drugog drveta, a ikone se kite cvijećem.

Ovaj običaj potiče još od prvih hrišćana, koji su ga preuzeli od Јevreja, koji su na praznik Pedesetnice kitili svoje bogomolje i kuće. To ih je podsjećalo na vrijeme kada su preko Mojsija dobili deset Božjih zapovijesti, kao i na vrijeme lutanja po pustinji, poslije bekstva iz Misira, jer su u pustinji živjeli u kolibama od granja i lišća.

Poslije svete liturgije služi se večernje, na kome se kleči i pletu vijenci od trave i cvijeća. Ti vijenci se nose kući i stavljaju pored ikone i kandila na zid.

Osim ovoga, vjenčiće za dobru sreću i napredak mnogi stavljaju i u džepove, torbe i tašne i iako je riječ o običaju novijeg datuma on suštinski nastavlja staru tradiciju.