latinica  ћирилица
06/06/2023 |  12:33 ⇒ 12:57 | Autor: sputniknews.com

Kremlj: Ukrajina izvršila diverziju na Kahovskoj hidroelektrani

Ukrajina je izvršila diverziju na Kahovskoj hidroelektrani, predsjednik Rusije Vladimir Putin dobija izveštaje o situaciji, izjavio je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Kremlj (Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV/ilustracija) -
Kremlj (Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV/ilustracija)

- Predsjednik dobija izvještaje iz Ministarstva odbrane i drugih službi o tome šta se dešava oko Kahovske hidroelektrane. Ovdje već sada možemo nedvosmisleno da kažemo da je riječ o namjernoj diverziji ukrajinske strane - rekao je Peskov.

Prema njegovim riječima, ova diverzija je povezana sa neuspjehom tokom ofanzive ukrajinskih snaga.

- Sudeći po svemu, ova diverzija povezana je i sa činjenicom da ukrajinske oružane snage, nakon što su prije dva dana pokrenule velike ofanzivne operacije, ne ostvaruju svoje ciljeve - rekao je on novinarima.

Portparol je istakao da Rusija odlučno negira optužbe o podrivanju hidroelektrane.

- Možemo da ih (optužbe) odlučno odbijemo, odlučno odbacimo, zvanično izjavljujemo. Ovdje se jasno radi o namjernoj diverziji ukrajinske strane koja je planirana i sprovedena po naređenju Kijeva, kijevskog režima - naglasio je Peskov.

Prema njegovim riječima, kijevski režim treba da snosi punu odgovornost za sve posljedice.

Portparol je, istovremeno, izjavio da je jedan od ciljeva dizanja u vazduh brane Kahovske hidroelektrane bio pokušaj da se prekine dotok vode na Krim.

- Nivo vode u rezervoaru pada i, shodno tome, smanjuje se dovod u kanal. Drastično je smanjen - rekao je Peskov.

On je, međutim, podsjetio da "na Krimu postoji opcija za obezbjeđenje vode iz rezervi lokalnih rezervoara" i dodao da su koraci za stabilno snabdijevanje Krima vodom preduzimani još prije nego što je Rusija dobila kontrolu nad Sjevernokrimskim kanalom.

Gornji dio Kahovske hidroelektrane porušen je u seriji granatiranja koje su izvele Oružane snage Ukrajine. Hidroelektrana nastavlja da se urušava, voda nekontrolisano otiče, a poplavljeno je nekoliko naselja i značajan broj ulica Nove Kahovke. Lokalne ruske vlasti za napad optužuju Oružane snage Ukrajine, dok komanda ukrajinske strane tvrdi da je hidroelektranu digla u vazduh ruska vojska. Treća varijanta je da se brana urušila zbog starih oštećenja. Probijanje brane za sada ne predstavlja opasnost za Zaporošku nuklearnu elektranu.