latinica  ћирилица
06/06/2023 |  14:08 ⇒ 17:39 | Autor: Agencije

Pogledajte kako izgleda grad Nova Kahovka poslije probijanja brane na Dnjepru

Grad Nova Kahovka potpuno je poplavljen, rekao je proruski gradonačelnik tog mjesta poslije probijanja istoimene brane na Dnjepru.
Brana (Foto: EPA/LUONG THAI LINH, ilustracija) -
Brana (Foto: EPA/LUONG THAI LINH, ilustracija)

Na društvenim mrežama su se pojavili snimci i fotografije iz grada, na kojima se vidi kako se nivo vode povećava, a sam centar grada je poplavljen.

Snimci iz vazduha takođe pokazuju dramatičnu situaciju u gradu. Potopljena je i Palata kulture, a u njenoj blizini su snimljeni labudovi.

Brana Kahovka u dijelu Hersonske oblasti koji je pod kontrolom ruskih snaga, urušena je u utorak ujutro u granatiranju za koje se uzajamno optužuju Rusija i Ukrajina.

- Sada izmještamo stanovnike koji su direktno na obali. Grad je još uvijek pod granatiranjem. Mislim da će stanovnici iz oko 300 kuća biti evakuisani i već se sada evakuišu, kako bi izbjegli žrtve - rekao je za TV Rusija-24 načelnik proruske opštinske uprave Vladimir Leontjev.

Prema njegovim riječima, nivo vode u rijeci Dnjepar u Novoj Kahovki porastao je više od deset metara zbog kolapsa HE Kahovka i mogao bi da dostigne do 12 metara prije nego što počne da opada.