latinica  ћирилица
06/06/2023 |  15:36 | Autor: TANЈUG

Tužilaštvo traži doživotnu kaznu zatvora za Gorana DŽonića

U Višem sudu u Nišu danas je tužilaštvo predložilo sudu da se Goran DŽonić osudi na doživotnu kaznu zatvora za ubistvo tročlane porodice Đokić iz Aleksinca – Gorana (57), Gordane (56) i njihove kćerke Lidije (25), 26. septembra 2021. godine.
Goran DŽonić (Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić) -
Goran DŽonić (Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić)

Tokom izlaganja završnih riječi, postupajući tužilac je sudu predložio da DŽonića osudi na doživotnu kaznu zatvora, navodeći da je dokazima utvrđeno da je ubistva počinio na način koji je opisan u optužnici, prenijela je Tanjugu punomoćnica oštećenih Tamara Antić.

Antić se složila sa tužilaštvom, jer smatra da je nesporno utvrđeno da je optuženi izvršio ono što mu se stavlja na teret, na način i u vreme kako je opisano u optužnici.

- Tražili smo da sud cijeni bezobzirno ponašanje optuženog tokom postupka kao i bezobzirnost prilikom izvršenja krivičnog djela, a pridružili smo se prijedlogu tužilaštva da je jedino adekvatno da bude izrečena maksimalna kazna odnosno kazna doživotnogh zatvora - rekla je punomoćnica oštećenih.

Zoran Vitković, punomoćnik porodice Đokić, rekao da mu je žao što je ukinuta smrtna kazna. Sa druge strane DŽonićev advokat Biljana Pešić je tražila ukidanje pritvora i oslobađajuću kaznu za svog branjenika, tvrdeći da nema dovoljno dokaza za osuđujuću presudu.

- On je ponovo negirao izvršenje krivičnog djela tvrdeći da nije kriv za ono što mu se stavlja na teret - rekla je Pešić.

Nakon izlaganja završnih riječi tužilaštva i odbrane, sud će zakazati izricanje prvostepene presude. DŽoniću za krivično djelo teško ubistvo prijeti kazna doživotnog zatvora.

- Mi očekujemo da će u ovom postpku biti izrečena maksimalna kazna zaprijećena za ovo krivično djelo - rekla je na prethodnom suđenju punomoćnik oštećenih Tamara Antić.

DŽonić od početka suđenja negira krivicu. On je, pored teškog ubistva, optužen i za nedozvoljenu proizvodnju, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Istraga u ovom slučaju bila je sprovedena i protiv braće Milošević, Aleksandra i Kostadina, drugog DŽonićevog sina Milana, ali su oni pušteni iz pritvora i nisu se našli na optužnici.