latinica  ћирилица
06/06/2023 |  15:43 ⇒ 19:28 | Autor: SRNA

Donja Gradina: Preuzet dragocjen materijal koji svjedoči o stradanju u Јasenovcu

Spomen-područje Donja Gradina od danas raspolaže sa novim materijalom o stradanju srpskog naroda u ustaškom koncentracionom logoru Јasenovcu i Aušvicu.
Donja Gradina - Spomen obilježje - Foto: RTRS
Donja Gradina - Spomen obilježjeFoto: RTRS

Direktorka Spomen-područja Tanja Tuleković danas je u prostorijama Udruženja preživjelih jasenovačkih logoraša i njegovih potomaka iz Banjaluke preuzela fotografije i predmete koji svjedoče o stradanju srpskog naroda za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske u Јasenovcu i Aušvicu.

Riječ je o predmetima i fotografijama iz porodičnih albuma članova Udruženja i njihovih arhiva.

- Dobili smo danas dragocjen materijal koji svjedoči o stradanju u jasenovačkom paklu. Ovom prilikom zahvaljujemo se svim članovima Udruženja, kao i predsjednici Dobrili Kukolj sa kojom ustanova sarađuje dugi niz godina - rekla je Tulekovićeva Srni.

Tulekovićeva je podsjetila da je Spomen-područje 2016. godine pokrenulo inicijativu o skupljanju fotografija, dokumenata i predmeta, a inicijativa je imala veoma dobar odziv građana.

- Na taj način smo obogatili zbirku fotograija i predmeta koji svjedoče o zločinu genocida nad Srbima u NDH. Dosta materijala smo već predstavili publici kroz različite izložbe, a dio se može pogledati u izložbenoj sali Spomen-područja Donja Gradina - istakla je Tulekovićeva.