latinica  ћирилица
06/06/2023 |  16:47 ⇒ 16:47 | Autor: RTRS

Konferencija o Otvorenom Balkanu krajem juna u Sarajevu

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je danas da će krajem juna u Sarajevu biti održana konferencija o regionalnoj inicijativi Otvoreni Balkan.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

- U proteklih desetak dana održao sam sastanke sa ministrima iz Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije, koji su potvrdili učešće. Namjera nam je da u razgovoru sa resornim ministrima i predstavnicima komorskog sistema, te privredne zajednice Republike Srpske i Federacije BiH razmotrimo potencijale i prednosti članstva u Otvorenom Balkanu - naveo je Košarac.

Predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Zdravko Marinković, koji se danas sastao sa Košarcem, podržao ideju o održavanju konferencije u Sarajevu, u čijem radu će učestvovati i predstavnici Komore.

Sagovornici su naglasili značaj regionalnog povezivanja i pogodnosti koje ostvaruju privrednici Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije od članstva u Otvorenom Balkanu, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

Košarac i Marinković razgovarali su i o otvaranju novih tržišta za domaće proizvode, uz konstataciju da domaća roba ispunjava standarde i može zadovoljiti potrebe tržišta na koja nije plasirana.

S tim u vezi, poseban fokus stavljen je na izvoz u Azerbejdžan, Kinu, Alžir, Ujedinjene Arapske Emirate, Egipat i druge zemlje.

- Usaglasili smo da zajedničkim naporima radimo na ispunjavanju standarda i uslova, ali i na promociji domaćih kapaciteta, za šta postoji visok stepen zainteresovanosti poslove zajednice u Republici Srpskoj i Federaciji BiH - naglasio je Košarac.

Na sastanku je istaknuto da je EU važan spoljnotrgovinski partner, te da zvanični podaci ukazuju da je procenat izvoza na evropsko tržište u ovoj godini približno jednak procentu izvoza u prošloj godini.

Košarac smatra da bi u narednom periodu trebalo razmotriti mogućnost revizije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, što ovaj sporazum dozvoljava, pojasnivši da je primarni razlog za to u činjenici da je došlo do značajnih promjena na tržištu u odnosu na period kada je potpisan.

- U određenim segmentima naši poljoprivrednici su u nepovoljnijem položaju, što može izazvati zastoj u razvoju primarne poljoprivredne proizvodnje - rekao je Košarac.

On je najavio da će mogućnost revizionog postupka biti predmet razgovora i sa nadležnim entitetskim ministrima i predstavnicima komorskog sistema Republike Srpske i FBiH.