latinica  ћирилица
06/06/2023 |  18:25 ⇒ 18:25 | Autor: SRNA

Karan: Osnivanje Srednje škole MUP-a doprinijeće kvalitetnijem obavljanju poslova

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan rekao je da će se u skladu sa Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, koji se razmatra u Narodnoj skupštini po hitnom postupku, stvoriti zakonski okvir i urediti pitanja neophodna za obavljanje srednjoškolskog obrazovanja i vaspitanja u okviru Srednje škole unutrašnjih poslova pri resornom ministarstvu.
Siniša Karan - Foto: RTRS
Siniša KaranFoto: RTRS

Obrazlažući ovaj akt u Narodnoj skupštini, Karan je istakao da osnivanje Srednje škole unutrašnjih poslova omogućava da Ministarstvo dvogodišnjim srednjoškolskim obrazovanjem obrazuje kadar za rad u njemu i to na način da, kroz usko specijalizovano policijsko obrazovanje, doprinese kvalitetnijem obavljanju poslova policijskog službenika.

- Osnivanje Srednje škole unutrašnjih poslova i organizovanje internatskog policijskog obrazovanja u dvogodišnjem školovanju, doprinijeće kvalitetu policijskog obrazovanja, kako kroz kvalitet stečenog znanja i vještina, tako i usvajanjem odgovarajućeg vrijednosnog sistema. Prije svega, učenicima će biti omogućeno da, osim teorijskog dijela nastave, usvajaju i unapređuju znanja i vještine kroz praktičnu nastavu, koju obezbjeđuje Ministarstvo - rekao je Karan.

On je dodatno precizirao da će institucionalizacija policijskog školstva dugoročno doprinijeti profesionalizaciji policije, kao i cjelokupnom obrazovnom sistemu Srpske, uvođenjem novog stručnog zanimanja policajac-tehničar za policijske poslove.

Karan je istakao da će se osnivanjem Srednje škole unutrašnjih poslova postojeći sistem policijskog školstva unutar Ministarstva dodatno osnažiti, a sve da bi se stvorila sadržajnija baza za kasnije svrsishodnije i kompetentnije obuke i stručno usavršavanje tako obrazovanih policijskih službenika koji imaju jednu širu bazu osnovnih znanja i kompetencija za rad na poslovima i zadacima policijskog službenika.

On je dodao da će svršeni srednjoškolci imati priliku da nastave školovanje na visokoobrazovnim ustanovama na kojima će steći zvanja za koje Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske ima potrebe.

Karan je rekao da će veći broj policijskih službenika ostvariti pravo na penziju, te će u prosjeku, u narednih pet godina, uključujući i tekuću, službu godišnje napuštati do 200 policijaca, a trend iz prethodnog perioda ukazuje na to da se ovaj prosjek može samo uvećati narednih godina.

- U skladu s tim, u narednih pet godina u penziju će otići oko 2.000 policajaca - upozorio je Karan.

On je naglasio da će se obrazovanjem kadra u Srednjoj školi unutrašnjih poslova obezbijediti i potreban broj policijskih službenika za popunjavanje upražnjenih radnih mjesta u Ministarstvu.

On je naveo da MUP-u u ovom trenutku nedostaje 680 policijskih službenika, te da se na tom planu aktivno radi na popuni, a o čemu govori i usvajanje navedenog akta.

- Do sada smo u vezi sa Srednjom školom unutrašnjih poslova anketirali 2.800 đaka drugih razreda srednjih škola i njih 500 je iskazalo interesovanje za upis. Ovom školom unaprijediće se znanje i stepen psihofizičkih sposobnosti policajaca, te će se formirati novi policijski identitet i ojačati integritet budućih policajaca - rekao je Karan.

On je zaključio da je u postupku izrade teksta Prijedloga zakona ovo ministarstvo obavilo konsultacije sa Ministarstvom prosvjete i kulture, Republičkim pedagoškim zavodom, Ministarstvom finansija, Ministarstvom za evropske integracije i međunarodnu saradnju, Ministarstvom privrede i preduzetništva i Republičkim sekretarijatom za zakonodavstvo.