latinica  ћирилица
06/06/2023 |  19:07 ⇒ 20:18 | Autor: Agencije

Fon der Lajenova pisala Predsjedništvu BiH

Predsjednica Evropske komisije Ursule Fon der Lajen uputila je pismo Predsjedništvu BiH u kome zahvaljuje za, kako je navela, usklađivanje spoljne politike BiH sa politikom EU.
Ursula fon der Lajen (foto: EPA-EFE / MAX CAVALLARI) -
Ursula fon der Lajen (foto: EPA-EFE / MAX CAVALLARI)

Fon der Lajenova je uputila pismo kao odgovor na pismo bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, u kojem je konstatovala da je BiH započela 2023. godinu s jakim i pozitivnim podsticajima.

- Nakon dodjeljivanja statusa kandidata i imenovanja novog Savjeta ministara, zemlja ima priliku da okrene novu stranicu i ubrza rad na EU agendi. Kandidatski status je jasna poruka građanima da je BiH dio naše evropske porodice. To dolazi s visokim očekivanjima. EU put je otvoren i zahtijeva da zemlja izvršireforme orijentisane prema EU - navela je ona u pismu, prenosi Fena.

Kako nadalje navodi, Komisija računa na Savjet ministara da donese odlučne odluke kako bi se preduzeli koraci istaknuti u preporukama Komisije za kandidatski status i 14 prioriteta istaknutih u mišljenju Komisije o aplikaciji BiH za članstvo u EU.

Fon der Lajenova, istovremeno, ističe da će se Komisija dalje uključiti u politički dijalog s novim vlastima vezano za okvir za politički forum visokog nivo,a kako bi se nadgledala implementacija 14 ključnih prioriteta i izvještavalo o daljem napretku, napominjući da Komisija računa na punu podršku Predsjedništva BiH po pitanju tog procesa.

Ona je zahvalila Predsjedništvu BiH za, kako je navela, usklađivanje BiH sa spoljnom politikom EU, godinu dana nakon ruske specijalne operacije u Ukrajini.