latinica  ћирилица
06/06/2023 |  19:16 | Autor: Agencije

Lajčak: Srbi da učestvuju na novim izborima na sjeveru KiM

Srbi sa sjevera Kosova i Metohije treba da učestvuju na novim izborima, poručio je danas specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak nakon sastanka sa predstavnicima Srpske liste.
Lajčak na KiM (foto: twitter.com/MiroslavLajcak) -
Lajčak na KiM (foto: twitter.com/MiroslavLajcak)

Lajčak je nakon zajedničkog sastanka sa specijalnim izaslanikom SAD za zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom i predstavnicima Srba na Kosovu i Metohiji naveo da se nijedno političko rješenje za deeskalaciju tenzija na sjeveru Pokrajine ne može postići bez stanovništva kojeg se to tiče.

- Sa predstavnicima Srpske liste i civilnog društva istakli smo potrebu da Srbi sa Kosova i Metohije učestvuju na novim izborima - napisao je Lajčak na Tviteru.

Srpska lista je saopštila da je razgovarano o novonastaloj krizi na sjeveru Kosova i Metohije i da su predsjednik Goran Rakić i potpredsjednici Dragiša Milović i Igor Simić ponovili legitimne zahtjeve srpskog naroda koji danima mirno protestuje na sjeveru.

Lajčak i Eskobar ranije danas razgovarali su sa predsjednicom samoproglašenog Kosova Vjosom Osmani, kao i sa opozicionim strankama Albanaca.