latinica  ћирилица
06/06/2023 |  19:43 ⇒ 21:53 | Autor: Agencije

Vučić: Vrijeme je da Priština ispuni svoje obaveze, prije svega ZSO

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se danas u Beogradu sastao sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, poručio je da želi da vjeruje da dio međunarodne zajednice koji ima najveći uticaj na Prištinu, ima i mehanizme koji mogu da dovedu do konačne realizacije obaveza koje je Priština prihvatila i potpisala prije više od jedne decenije.
Vučić, Lajčak i Eskobar (foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ) -
Vučić, Lajčak i Eskobar (foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ)

- Poručio sam da je vrijeme da Priština napokon ispuni svoje obaveze, a prije svih formiranje Zajednice srpskih opština u skladu sa Briselskim sporazumom - napisao je Vučić u objavi na Instagramu.

Podsjetio je da je Srbija od prvog dana bila konstruktivan, dosljedan i pouzdan partner u svim procesima koji bi vodili očuvanju stabilnosti cijelog regiona.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Prethodno su Lajčak i Eskobar posjetili Prištinu. Danas su razgovarali sa predstavnicima Srpske liste, a prethodno i sa predsjednicom samoproglašenog Kosova Vjosom Osmani, kao i sa opozicionim strankama Albanaca.

Lajčak i Eskobar sinoć su o situaciji na KiM razgovarali sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.

Lajčak je izjavio nakon razgovora sa Kurtijem da su Prištini iznesena tri zahtjeva - deeskalacija situacije na sjeveru KiM, brzo održavanje novih izbora i povratak dijalogu.

On je naveo da sa Kurtijem nije postignut dogovor o održavanju izbora na sjeveru KiM.

Eskobar je izjavio da Kurti ima dva dana da odgovori na zahtjeve EU i SAD.