latinica  ћирилица
06/06/2023 |  21:53 ⇒ 22:00 | Autor: RTS

Vučić poslije sastanka sa Lajčakom i Eskobarom: Posvećenost dijalogu, ključni zahtjev bezbjednost

Predsjednik Aleksandar Vučić razgovarao je sa Lajčakom i Eskobarom o aktuelnoj situaciji na sjeveru KiM. Vučić je ponovio punu posvećenost Republike Srbije procesu dijaloga sa Prištinom, postizanju kompromisnih i održivih rešenja u korist boljeg života i odnosa između Srba i Albanaca, a kao ključni zahtjev podvukao bezbjednost Srba na KiM.
Vučić, Lajčak i Eskobar (foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ) -
Vučić, Lajčak i Eskobar (foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom i zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalnim izaslanikom Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

Na sastanku je razmotrena aktuelna situacija na severu Kosova i Metohije, načini za smanjenje napetosti na terenu, primjena do sada postignutih sporazuma i mogućnosti za napredak dijaloga koji se vodi uz posredovanje EU, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsjednika Srbije.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Predsjednik Vučić je ponovio punu posvećenost Republike Srbije procesu dijaloga sa Prištinom, postizanju kompromisnih i održivih rješenja u korist boljeg života i odnosa između Srba i Albanaca, a kao ključni zahtjev podvukao bezbjednost našeg naroda na Kosovu i Metohiji.

Vučić je ponovio i insistiranje na potpunom sprovođenju dogovorenih i potpisanih sporazuma iz Brisela, na prvom mjestu formiranje Zajednice srpskih opština, i pozvao međunarodnu zajednicu da se više anagažuje sa Prištinom u tom pravcu.

Predstavnici EU i SAD ponovili su zajednički zahtjev za hitnim zaustavljanjem napetosti i nasilja na terenu, organizaciju novih izbora uz učešće kosovskih Srba i povratak dijalogu o normalizaciji.

Obje strane su se saglasile da su deeskalacija i povratak dijalogu neophodni kako zbog boljeg života svih građana i napretka na putu evrointegracija tako i zbog stabilnosti celog regiona.

Sastanku su prisustvovali i šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre i ambasador Sjedinjenih Američkih Država Kristofer Hil.

Prethodno su Lajčak i Eskobar posjetili Prištinu gdje su sinoć o situaciji na KiM razgovarali sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.