latinica  ћирилица
07/06/2023 |  08:43 ⇒ 09:05 | Autor: RTRS

Primjena novih tehnologija u Klinici za ortopediju i traumatologiju UKC-a Srpske

Hirurški tim Klinike za ortopediju i traumatologiju Univerzitetsko-kliničkog centra Republike Srpske je izveo operativni zahvat liječenja avaskularne nekroze glave butne kosti, saopšteno je iz ove zdravstvene ustanove.
Operacija kuka (Foto: UKC Srpske) -
Operacija kuka (Foto: UKC Srpske)

Operativni zahvat je izveden kod osobe mlađe životne dobi kojoj je usljed istog oboljenja urađena zamjena jednog kuka totalnom protezom, navodi se u saopštenju.

Na ovaj se način se pokušava spasiti drugi kuk i omogućiti bolji kvalitet života pacijenta.

Iz UKC-a Srpske objašnjavaju da je "avaskularna nekroza glave butne kosti oboljenje koje nastaje usljed poremećaja vaskularizacije i propadanja kosti, što ima za rezultat bolove u trajno oštećenje zgloba kuka".

- Uzroci mogu biti različiti. Јedan od uzroka može biti i dugotrajna upotreba kortikosteroida. Operativni zahvat se sastojao od dekompresije koštane lezije i aplikacije BMAC (Bone marrow concentrate aspirate). BMAC je koncentrisani aspirat koštane srži koji sadrži visoku koncentraciju matičnih ćelija i aplikuje se na mjesto lezije kako bi se stimulisao proces oporavka i obnovila vaskularizacija glave butne kosti - ističu iz UKC-a Srpske.

Iz UKC-a Srpske napominju da je "ovakav način upotrebe najefikasniji jer se dobija direktno iz koštane srži".

- Ovakav vid upotrebe matičnih ćelija je prvi put primjenjen u UKC Srpske i predstavlja zadnji trend u svijetu koji se primjenjuje kod liječenja koštanih lezija, degenerativnih oboljenja kosti i zglobova, te sportskih povreda - navode iz UKC-a Srpske.

Operativni zahvat je izveo tim: doktor Vladimir Anđić, asistent doktor Јovica Čeko, te specijalizanti doktor Slobodan Marjanović i doktor Bojan Topić.

Instrumentari su bili Јelica Ristić, Igor Kajtaz i Danijel Bojić, a anesteziolozi doktor Dragan Švraka, doktor Vesna Tramošljika i doktor Ivana Repajić.