latinica  ћирилица
07/06/2023 |  09:30 ⇒ 09:35 | Autor: sputniknews.com

Nivo Kahovskog akumulacionog jezera opao za tri i po metra, potopljeno minsko polje (FOTO)

Nivo vode u Kahovskom akumulacionom jezeru opao je za više od 3,5 metra nakon uništenja hidroelektrane, izjavio je vršilac dužnosti gubernatora Hersonske oblasti Vladimir Saldo.
Nova Kahovka (Foto: EPA-EFE/IVAN ANTYPENKO) -
Nova Kahovka (Foto: EPA-EFE/IVAN ANTYPENKO)

- Nivo kahovskog rezervoara opao je za više od 3,5 metra u višim predjelima – bliže Energodaru, bliže Zaporoškoj oblasti - rekao je Saldo za program "Solovjov uživo".

On je istakao da je uništenje Kahovske hidroelektrane dovelo do toga da se od 22.000 do 40.000 ljudi našlo u zoni katastrofe u Hersonskoj oblasti.

Međutim, prema njegovim riječima, operativno-taktička situacija nakon uništenja hidroelektrane razvila se u korist ruskih snaga.

Saldo je istakao da je poslije nektrolisanog izlivanja vode potopljen i dio minskih polja, ali da vojska zna gdje se mine nalaze.

On je dodao da su Oružane snage Ukrajine nastavljale tokom noći da gađaju potopljene dijelove lijeve obale Hersonske oblasti.

Čišćenje grada

Saldo je objasnio da je u Novoj Kahovki počela djelimično da se uključuje struja, kao i da su uzeti uzorci vode, a u naredna dva-tri dana, kada se voda povuče, počeće dezinfekcija pripremljenih teritorija.

- Uzeli smo uzorke vode u vodovodnoj mreži i kanalizacionim crpnim stanicama. Moramo da uradimo laboratorijske analize da bismo znali da li se može koristiti ili ne. Počeli smo djelimično da uključujemo struju u Novoj Kahovki - objasnio je on.

Prema njegovim riječima, za sada rade sve potopljene podstanice.

- Snabdijevanje pijaćom vodom organizovano je iz unutrašnjeg dijela Hersonske oblasti i sa Sjevernog Krima. Ono će biti potrebno ukoliko ne bude moguće da se voda uzima iza standardnih vodovoda. Predviđamo da ćemo u naredna dva-tri dana, čim se voda više povuče, početi dezinfekciju kako bismo spriječili širenje zaraznih bolesti - istakao je Saldo.

On je napomenuo da je zbog poplava naselja stradalo mnogo životinja: domaćih i divljih, pa je i zbog toga potrebno izvršiti dezinfekciju teritorija, kao i sačekati rezultate uzoraka vode.

Sve u svemu, situacija ostaje napeta, ali je u potpunosti pod kontrolom, zaključio je on.

Tokom noći između ponedjeljka na utorak, granatiranje koje je izvela ukrajinska vojska prouzrokovalo je rušenje gornjeg dijela Kahovske hidroelektrane.

Napad je, prema pretpostavkama izveden iz višecevnih raketnih sistema "oljha". Prema riječima načelnika administracije Novokahovskog gradskog okruga Vladimira Leontjeva, uništeni su ventili na brani, dok sama brana nije oštećena.

Hidroelektrana "Kahovka" nalazi se na rijeci Dnjepar, pet kilometara od grada Nova Kahovka u Hersonskoj oblasti Rusije.

Ovo je šesta i najniže locirana hidroelektrana na ogromnom plovnom putu u Hersonskoj oblasti, koja je prešla pod kontrolu ruskih snaga u martu 2022. godine.

Trupe kijevskog režima granatirale su branu u Novoj Kahovki više puta tokom protekle godine namjerno gađajući rusku civilnu infrastrukturu.