latinica  ћирилица
07/06/2023 |  09:47 ⇒ 11:39 | Autor: TANЈUG

Lajčak: Hitno pronaći političko rješenje za krizu na KiM, cijenimo spremnost Vučića da tome doprinese

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak poručio je danas da nasilje nikada nije prihvatljivo i da je potrebno hitno pronaći političko rješenje za trenutnu krizu na sjeveru KiM.
Zvečan (Foto: TANJUG/ DOPISNIŠTVO KIM/bs) -
Zvečan (Foto: TANJUG/ DOPISNIŠTVO KIM/bs)

On je naglasio da cijeni spremnost predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da doprinese da do toga dođe.

Lajčak je saopštio na Tviteru da su on i zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar sa Vučićem u Beogradu imali duge razgovore o složenoj situaciji Srba na KiM.

Kako je saopšteno iz Predsjedništva nakon jučerašnjeg sastanka predsjednika Srbije sa Eskobarom i Lajčakom, "Vučić je ponovio punu posvećenost Republike Srbije procesu dijaloga sa Prištinom, postizanju kompromisnih i održivih rješenja u korist boljeg života i odnosa između Srba i Albanaca, a kao ključni zahtjev podvukao bezbjednost našeg naroda na Kosovu i Metohiji".

Vučić je ponovio i insistiranje na potpunom sprovođenju dogovorenih i potpisanih sporazuma iz Brisela, na prvom mjestu formiranje Zajednice srpskih opština, i pozvao međunarodnu zajednicu da se više anagažuje sa Prištinom u tom pravcu, navodi se u saopštenju.