latinica  ћирилица
07/06/2023 |  11:48 | Autor: TANЈUG

Otvorena nova pista na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla"

Nova poletno-sletna pista na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" otvara se danas u prisustvu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.
Aerodrom "Nikola Tesla" - Foto: SRNA
Aerodrom "Nikola Tesla"Foto: SRNA

Izgrađena je druga poletno-sletna staza, dužine 3.500 metara, koja će služiti kao glavna pista tokom predstojeće rekonstrukcije postojeće piste.

Nova pista je jedna od najvećih investicija na beogradskom aerodromu i zamijeniće postojeću, koja će uskoro biti remontovana.

Kada se završi njena rekonstrukcija, umetnuta poletno-sletna staza postaće paralelna rulna staza i služiće kao pista po potrebi, u slučaju da glavna ne može da se koristi.

Otvaranju piste prisustvuju i generalni direktor beogradskog aerodroma Fransoa Berizo, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar.

Predstavnici medija imaće jedinstvenu priliku da tokom obilaska zabilježe slijetanja aviona na novoizgrađenu pistu.

Operativni kapaciteti aerodorma biće uvećani u prvoj polovini 2024. godine.

Kompanija "Belgrade Airport" članica, mreže aerodroma "Vinci Airpors", otvorila je drugu poletno-sletno stazu čime će se osigurati nesmetano odvijanje saobraćaja u toku radova.

U okviru projekta modernizacija aerodroma kompanija "Vinci Airports" će izvesti opsežnu rekonstrukciju postojeće poletno-sletne staze beogradskog aerodroma prvi put od izgradnje aerodroma 1962. godine.

Radovi su počeli sredinom marta 2020. godine, dužina nove piste iznose 3.500 metara, 100 metara duže od postojeće, ukupne površine od oko 210.000 metara kvadratnih.

Projektovana je u skladu sa najnovijim standardima u pogledu kapaciteta, opterećenja i korišćenih materijala, omogućava opslugu svih kategorija vazduhoplova.

Nova glavna pista opremljena je sistemom za slijetanje pri uslovima smanjene vidljivosti, a projekat uključuje i izgradnju pripadajućih manevarskih površina i četiri rulne staze, dok će postojeće tri biti rekonstruisane.

- Puštanjem u rad nove piste, uz proširenje i modernizaciju terminala, parkinga, pristupnih saobraćajnica i manevarskih površina, značajno uvećavamo kapacitete beogradskog aerodroma. Spremni dočekujemo period oporavka saobraćaja i projektovani rast, uz fokus na naš cilj da omogućimo da aerodrom "Nikola Tesla" može da opsluži 15 miliiona putnika godišnje do kraja perioda trajanja koncesije - izjavio je Berizo.

Očekuje se da kompletna rekonstrukcija nove piste bude završena u prvoj polovini 2024. godine, nakon čega će novoizgrađena pista ostati u upotrebi kao paralelna rulna staza i kao alternativna pista u slučaju potrebe.

Sve ovo dovešće do povećanja kapaciteta aerodroma "Nikola Tesla", odnosno optimalan broj slijetanja i polijetanja po satu, kao i njihovu bržu i efikasnu opslugu što će osigrati neophodnu operativnu fleksibilnost.