latinica  ћирилица
07/06/2023 |  12:10 ⇒ 13:03 | Autor: SRNA

Ministarstvo pravde uputiće Turskoj urgenciju u vezi sa izručenjem Mahmuljina

Ministarstvo pravde u Savjetu ministara poslaće u narednom periodu urgenciju da se postupi po molbi Suda BiH u vezi sa izručenjem osuđenog nekadašnjeg komadanta Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakiba Mahmuljina, rekao je ministar pravde Davor Bunoza na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH odgovarajući na poslaničko pitanje Milorada Kojića.
Savjet ministara - Foto: RTRS
Savjet ministaraFoto: RTRS

- U vezi upita poslanika Kojića dajem vam konkretan odgovor da nema tačnog odgovora s obzirom da to pitanje treba postaviti nadležnim institucijama Turske. Kao što je poznato Ministarstvo pravde je 28. februara ove godine dostavilo molbu Suda BiH za izručenje imenovanog lica i nažalost do danas nismo dobili odgovor - rekao je Bunoza.

Kojić je istakao da je neophodno da Ministarstvo pravde u Savjetu ministara što prije pošalje urgenciju jer je to prevashodno u cilju zadovoljenja prvde za žrtve i da način na koji je postupio Sud BiH u ovom slučaju treba da bude podvrgnuto određenoj vrsti kontrole Ministarstva pravde i Visokog sudskog i tužilačkog savjeta.

- Imamo situciju u ovom slučaju da je u malom dijelu zadovoljena pravda izricanjem presude a u značajnom dijelu nije zadovoljena pravda jer ratni zločinac nije na izvršavanju kazne - dodao je Kojić.

Kojić je u poslaničkom pitanju podsjetio da je drugostepenom presudom od 28. aprila 2022. godine Mahmuljin proglašen krivim u svojstvu komandanta Trećeg korpusa tzv. Armije BiH, podsjećajući da je osuđen na osam godina zatvora a nije upućen na izdržavanje kazne što je trebalo učiniti s obzirom na surovost počinjenih zločina jer su odsjecane glave zarobljenim civilima i pripadnicima Vojske Republike Srpske na Ozrensko-vozućkom ratištu.

Krajem aprila 2022. godine Apelaciono odjeljenje Suda BiH osudilo je Mahmuljina na jedinstvenu kaznu zatvora od osam godina za zločine počinjene 1995. u Vozući i Zavidovićima.