latinica  ћирилица
07/06/2023 |  12:46 ⇒ 12:52 | Autor: RTRS

Nešić: Bez garancija nema povratka državljana BiH iz Sirije i Iraka

Ministar bezbjednosti u Savetu ministara BiH Nenad Nešić ponovio je danas da dok je ministar neće dozvoliti povratak bh. državljana iz Sirije i Iraka, pa ni njihove djece, sve dok ne dobije garanciju da ne predstavljaju opasnost po bezbjednost BiH.
Nenad Nešić i Oliver Spasovski (Foto: Ministarstvo bezbjednosti BiH) - Foto: RTRS
Nenad Nešić i Oliver Spasovski (Foto: Ministarstvo bezbjednosti BiH)Foto: RTRS

Nešić je to rekao u razgovoru sa ministrom unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije Oliverom Spasovskim sa kojim je razgovarao o bezbjednosnoj saradnji dviju zemalja.

- Moj prioritetni zadak je bezbjednost naše djece. Kada to kažem, mislim na djecu koja žive i koja su rođena u BiH. Јa ne znam čime su zadojena djeca koja su danas u Siriji i ne znam da li će biti bezbjedonosna prijetnja po BiH i naše djece. Dok god sam ministar neću dozvoliti njihov povratak ako se ustanovi da su bezbjedonosna prijetnja. Naše bezbjedonosne agencije moraju dostaviti procjenu da ti državljani BiH u Siriji ne predstavljaju opasnost po BiH. Kada to dobijem, onda imam pravo na dodatne provjere i ako se ispostavi da to nije problem, ja ću im dozvoliti da se vrate - kazao je Nešić.

Spasovski je Nešića informisao da u Sjevernoj Makedoniji traje proces povratka njihovih državljana sa ratišta u Siriji, Iraku i Afganistanu.

Spasovski je rekao da je jedan od prioriteta od 2017. godine borba protiv terorizma i nasilnog ekstremizma i resocijalizacije tih povratnika koji su bili učesnici u ratovima u Siriji, Iraku i Afganistanu.

- Oni, za koje smo imali dokaze da su ratovali, su procesuirani. Dio porodica smo vratili i započeli procese resocijalizacije. Prvenstveno je bezbjednost i stabilnost prioritet Sjeverne Makedonije. Smatram da za tu djecu i žene koje su bili tamo, ne svojom voljom možda, imamo obavezu da ih vratimo - rekao je Spasovski.