latinica  ћирилица
07/06/2023 |  13:34 ⇒ 17:11 | Autor: RTRS

Pet sindikata traži sastanak o realizaciji sporazuma o povećanju plata

Predstavnici pet sindikata radnika zaposlenih u javnom sektoru Republike Srpske zadražili su od Vlade Srpske da organizuje sastanak na najvišem nivou radi pronalaska rješenja za realizaciju sporazuma o povećanju plata zaposlenim u ovoj oblasti.
Predstavnici pet sindikata - Foto: RTRS
Predstavnici pet sindikataFoto: RTRS

Sindikat uprave, Strukovni sindikat doktora medicine, Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara, Samostalni sindikat radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti i Sindikat radnika unutrašnjih poslova zatražili su da sastanak bude održan do kraja ovog mjeseca, insistirajući na prisustvu predsjednika Republike Srpske Milorad Dodik i resornih ministara.

Predsjednik Sindikata uprave Božo Marić rekao je da je prije godinu dana, uz prisustvo Dodika, zaključen sporazum o načinu na koji će za 55.000 radnika biti povećane zarade koje se finansiraju iz republičkog budžeta ili javnih sredstava, te da je dogovoreno da se topli obrok i regres izdvoje iz osnovne plate.

Predsjednica Sindikata radnika unutrašnjih poslova Anica Јondić rekla je da postoje dovoljno snažni pravni mehanizmi kako da se dođe do realizacije sporazuma o povećanju plata.