latinica  ћирилица
07/06/2023 |  14:30 ⇒ 17:00 | Autor: SRNA

Bukejlović: Izmjenama Zakona reguliše se način izvršenja kazne doživotnog zatvora

Cilj Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju krivičnih i prekršajnih sankcija Republike Srpske jeste unapređenje sistema ovih kazni, a navedenim aktom izvršeno je usklađivanje sa odredbama Krivičnog zakonika Srpske koje regulišu pitanje načina izvršenja kazne doživotnog zatvora, rekao je ministar pravde Miloš Bukejlović.
NSRS -
NSRS

Bukejlović je naveo da je propisano da zatvorenik koji izdržava kaznu doživotnog zatvora može nakon pet godina izdržane kazne podnijeti Ministarstvu molbu za premještaj u drugu ustanovu, koja ima odjeljenje sa posebnim režimom izvršenja kazne zatvora.

- Zatvoreniku se ne može odobriti prekid izdržavanja kazne, a postoji i nemogućnost upućivanja takvih zatvorenika na radilišta izvan ustanove, te im se ne mogu odobravati pogodnosti koje se koriste van kruga ustanove - pojasnio je Bukejlović.

Obrazlažući ovaj akt u Narodnoj skupštini, ministar pravde je rekao da su ovim izmjenama i dopunama detaljno propisane procedure za sprovođenje javnog konkursa za izbor direktora i zamjenika direktora u ustanovama za izvršenje krivičnih i prekršajnih sankcija, te pomoćnika direktora i procedure za prijem ostalih zaposlenih u radni odnos.

Bukejlović je naveo da su u primjeni Zakona uočeni određeni tehnički nedostaci i nedorečenosti, koji se ispravljaju ovim zakonom.

On je podsjetio i da je Narodna skupština 2021. godine usvojila Zakon o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske, kojim je uvedena nova kazna - kazna doživotnog zatvora za najteža krivična djela i najteže oblike teških krivičnih djela.