latinica  ћирилица
07/06/2023 |  15:07 ⇒ 15:43 | Autor: RTRS

"Bure" premijerno u Dječijem pozorištu Srpske: Saga o unutrašnjem svijetu jedne djevojčice

Premijera predstave "Bure", rađena po djelu Isidore Sekulić i u režiji Sonje Petrović, biće odigrana sutra od 18 časova na velikoj sceni Dječijeg pozorišta Republike Srpske.
Dječije pozorište Srpske (Foto: Dječije pozorište) -
Dječije pozorište Srpske (Foto: Dječije pozorište)

Petočlana glumačka postava donosi emotivnu priču o djevojčici koja prolazi kroz proces prihvatanja gubitka majke.

Glavnu ulogu dijele Dragana Ilić, kao mlađa verzija djevojčice i Ana Anđelić u ulozi starije verzije djevojčice, a ostale uloge tumače Božana Bijelić, Aleksandar Blanić i Dragan Vučić.

- Isidora Sekulić je baš rijetko, skoro nikako igrana, pogotovo u pozorištu za djecu. "Bure" je napisano 1913. godine i dio je zbirke "Saputnici", ali s obzirom na to da se ono bavi unutrašnjim svijetom jedne devojčice, ono je svevremeno. Uvijek se možemo vraćati na unutrašnji svijet i svijest jednog djeteta. Јedino što se menja je okruženje tog djeteta, ali dijete je jednako, danas možda i više usamljeno - rekla je Petrovićeva.

Uspješan festivalski život "Bureta" predvidjela je Ljiljana Labović Marinković, direktorica Dječijeg pozorošta Srpske.

Ona je naglasila da je u vremenu u kojem živimo jako značajno da pozorište doprinese razvoju djece porukama i odgovorima koje nosi.

Duško Mazalica, umjetnički direktor Dječijeg pozorišta, pojasnio je da ova predstava donosi suštinu pozorišta - katarzu i da će biti zanimljiva i mališanima i njihovim roditeljima.