latinica  ћирилица
07/06/2023 |  15:13 ⇒ 17:22 | Autor: RTRS

Đokić razgovarao sa predstavnicima kompanije EMX Royalty Corporation

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa predstavnicima kanadske multinacionalne kompanije EMX Royalty Corporation. Ova kompanija se bavi rudarenjem i istraživanjem plemenitih, baznih i baterijskih metala. Trenutno realizuju oko 300 projekata u Sjevernoj i Јužnoj Americi, Evropi, Turskoj, Africi i Australiji.
Đokić sa predstavnicima kompanije EMX Royalty Corporation - Foto: Ustupljena fotografija
Đokić sa predstavnicima kompanije EMX Royalty CorporationFoto: Ustupljena fotografija

- Predstavnici ove kompanije su na sastanku predstavili svoj rad i planove za naredni period, od kojih je jedan analiziranje mogućnosti realizacije projekata u Republici Srpskoj, naročito u oblasti istraživanja rezervi metaličnih sirovina - saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva.

Iskazali su spremnost da, u saradnji sa nadležnim institucijama i lokalnim zajednicama, definišu potencijalne projekte koji će biti razvojna šansa za unapređenje života u lokalnim zajednicama i Republici Srpskoj uopšte.

Đokić je predstavio regulatorni okvir i zahtjeve u pogledu odobravanja geoloških istraživanja u Republici Srpskoj.

Naglasio je da su geološka istraživanja samo prva faza ka eventualnoj eksploataciji do koje može doći samo ako su ispunjeni svi zakonski uslovi i ukoliko postoji saglasnost lokalne zajednice.

Prema njegovim riječima, geološka istraživanja su dugoročni interes svake države i Ministarstvo će nastaviti da uređuje ovu oblast.