latinica  ћирилица
07/06/2023 |  15:32 ⇒ 15:43 | Autor: SRNA

U Vili Srpske otvorena izložba likovnih radova osoba sa Daunovim sindromom (FOTO)

U Vili Republike Srpske u Beogradu danas je otvorena izložba likovnih radova osoba sa Daunovim sindromom u okviru Ekspresivnog art kampa "Djeca sunca" Republike Srpske i Srbije koji organizuje "Daun sindrom centar Banjaluka" uz podršku Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.
Izložba likovnih radova osoba sa Daunovim sindromom, Vila Republike Srpske u Beogradu - Foto: SRNA
Izložba likovnih radova osoba sa Daunovim sindromom, Vila Republike Srpske u BeograduFoto: SRNA

Otvaranju izložbe prisustvovao je šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović koji je rekao da je Predstavništvo u prethodne tri godine uspješno povezivalo djecu i mlade Daun centra Banjaluka sa djecom u Srbiji.

- U prethodne tri godine organizovali smo više radionica, omogućili im da se druže sa našim istaknutim umjetnicima, sve u funkciji da se ta djeca socijalizuju, da ih aktivno uključimo u društvo i da ih učinimo sretnim i boljim njihov život - izjavio je Cicović novinarima.Foto: SRNA

On je naveo da je ove godine organizovana petodnevna radionica na kojoj će djeca ponovo imati susrete prije svega sa ljudima iz struke koji se bave ovom populacijom i razgovarati o svemu što će doprinijeti njihovom boljem životu.

- Izložba će nakon Beograda biti postavljena širom Evrope, u Beču, Berlinu i dosta evropskih gradova. Ponosni smo što na ovaj način doprinosimo njihovom uspješnijem radu i ostvarivanju ciljeva Daun centra iz Banjaluke - rekao je Cicović.

Direktor Daun sindrom centra Banjaluka Zoran Јelić istakao je da je taj centar 2016. godine pod pokroviteljstvom tadašnjeg predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika pokrenuo program socijalne rehabilitacije u koji su uvedene komplementarne metode u socijalnu rehabilitaciju.

- To je veoma ubrzalo izbacivanje straha kod osoba sa Daunovim sindromom boreći se protiv najsloženije bolesti osoba sa Daunovim sindromom, a to je osjećaj odbačenosti. Ta odbačenost se dijeli u dvije grupe, do oko 26-te godine je prva, kada oni shvate da su odbačeni od svih, a druga je kada počnu odbacivati sebe - rekao je Јelić.

On je istakao da je zahvaljujući Predstavništvu Srpske u Srbiji i njenom šefu Mlađenu Cicoviću, Daun centar Banjaluka postao međunarodno vidljiv.

- Drago nam je da su sva predstavništva Republike Srpske počela da preslikavaju model dobre prakse Cicovića, među kojima je i Predstavništvo u Moskvi, gdje su naši kuvari, u konkurenciji 26 zemalja osvojili zlatnu medalju - rekao je Јelić.

On je naveo da je Daun sindrom centar Banjaluka, zahvaljujući predstavništivma Srpske, potpisao sporazume sa takvim centrima u Grčkoj, potpisaće i sa centrima u Austriji, Češkoj i Poljskom, gdje se organizuje velika manifestacija "Dani djece sunca", na kojoj će banjalučki centar premijerno prikazati svoj film "Neki novi Brodvej" i predstaviti svoj program rehabilitacije.

- U oktobru ćemo, prvi put na ovim prostorima, organizovati međunarodni atletski miting osoba sa Daunovim sindromom pod pokroviteljstvom ambasadora osoba sa Daunovim sindromom profesorom Vladom Đajićem - najavio je Јelić.

Profesor Pedagoškog fakulteta u Somboru Gordana Nikolić izjavila je da je osnovna karakteristika Daun centra Banjaluka i Zorana Јelića nevjerovantan entuzijazam i pomjeranje granica mogućnosti rada sa korisnicima tog centra.

- Rezultati koje ostvaruju su zadivljujući. Mislim da takav pik koji ostvaruje Zoran Јelić sa svojom organizacijom mi u Srbiji još nemamo. Sve pohvale - rekla je Nikolićeva.

Danas će biti organizovana i generalna proba predstave "Roko i Cicibela", čiji je režiser brat osobe sa Daunovim sindromom, a u okviru petodnevnog programa biće izvedene vokalne numere i psihodramske vinjete u izvođenju osoba sa Daunovim sindromom, defektološke i likovne radionice sa profesorima univerziteta.