latinica  ћирилица
07/06/2023 |  15:52 ⇒ 17:34 | Autor: RTRS

Potpisani sporazumi o saradnji medicinskih fakulteta (VIDEO)

Naučno-nastavna saradnja medicinskih fakulteta iz Banjaluke i Foče zvanično je nastavljena sa Medicinskim fakultetom u Beogradu potpisivanjem novog Ugovora na četiri godine. Dekani medicinskih fakulteta potvdili su da je riječ o decenijskoj razmjeni studenata i znanja, što je mnogo pomoglo razvoju medicine u Srpskoj.
Banjaluka - dekani medicinskih Fakulteta - potpisivanje sporazuma - Foto: SRNA
Banjaluka - dekani medicinskih Fakulteta - potpisivanje sporazumaFoto: SRNA

Srpska je zahvalna Srbiji na pomoć iz oblasti medicine, jer bez te pomoći ne bi bilo ni vrhunskih rezltata koje medicinski fakulteti iz Banjaluke i Foče sada postižu, rečeno je nakon potpisivanja ugovora o saradnji sa Medicinskim fakultetom u Beogradu. Saradnja obuhvata ne samo dodiplomske studije, nego i poslijediplomske, naročito u oblasti hirurških grana.

Dekan banjalučkog Medicinskog fakulteta Ranko Škrbić naveo je da postoje neke katedre koje još ne mogu samostalno da rade, kao što je biohemija, sudska medicina, zatim posijediplomsko obrazovanje.

- Medicinski fakultet u Beogradu zajedno sa naša dva fakulteta ima namjeru, želju i imperativ da aplicira za međunarodne projekte, to je bio razlog zašto formalizujemo ovu našu saradnju - istakao je Škrbić.

Dekan Medicinskog fakulteta u Foči Dejan Bokonjić rekao je da je Medicinski fakultet u Beogradu mnogo učinio za medicinske fakultete u Republici Srpskoj i da su ostavili trajan trag.

Јedno od načela Medicinskog fakulteta u Beogradu jeste i nacionalna odgovornost, a to znači pomoć fakultetima u Srpskoj da razvijaju svoj obrazovni sistem i kadrove.

- Medicinski fakultet u Beogradu mora davati vodeći doprinos kada su u pitanju različiti oblici medicinske edukacije tako i naučno-istraživačkog rada medicinskih nauka na nacionalnom nivou - naveo je dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Lazar Davidović.

Ministar zdravlja Srbije Danica Grujičić je istakla da podržava Davidovićeve riječi o nacionalnoj odgovornosti u obrazovanju medicinskog kadra.

- Učinićemo da nivo obrazovanja i liječenja u Srpskoj budu isti kao u Srbiji - dodala je ona.

Nakon potpisivanja ugovora u vijećnici Banskog dvora promovisan je udžbenik "Hirurgija" autora Danice Grijučić, Aleksandra Simića i Duška Spasovskog. Udžbenikom je obuhvaćena cjelokupna hirurgija sa anesteziologijom.