latinica  ћирилица
07/06/2023 |  16:02 ⇒ 16:03 | Autor: SRNA

PIK: Političari da nastave sa dosadašnjim pozitivnim trendom

Upravni odbor Savjeta za sprovođenje mira /PIK/ pozvao je sve političke aktere u BiH da nastave sa dosadašnjim pozitivnim trendom i iskoriste šansu kako bi podsticali pomirenje i dalji napredak BiH na evroatlantskom putu.
OHR - Foto: RTRS
OHRFoto: RTRS

Upravni odbor PIK-a u kominikeu objavljenom nakon dvodnevne sjednice u Sarajevu poziva vlasti da bez odgađanja pristupe rješavanju ključnih izazova, odnosno da odmah postignu konkretne rezultate u sprovođenja 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, imajući u vidu da je preporuka za kandidatski status u EU data uz razumijevanje da će biti preduzet niz koraka.

U kominikeu se navodi da to uključuje i hitno usvajanje, u potpunosti usklađeno sa EU standardima, izmjena i dopuna Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH koje se odnose na integritet, kao i novih zakona na nivou BiH o VSTS-u, sudovima i sprečavanju sukoba interesa.

Pohvaljeno je brzo uspostavljaljnje vlasti nakon oktobarskih izbora, kao i pozitivan trend u radu Savjeta ministara, te uspješno usvajanje budžeta za ovu godinu, za razliku od stagnacije koja je obilježila raniji period.

U kominikeu je istaknuto da vlasti u BiH, kao što je navedeno u programu "pet plus dva", treba da nađu prihvatljivo i održivo rješenje za pitanje raspodjele državne imovine između vlasti na nivou BiH i drugih nivoa usvajanjem zakona na nivou BiH kojim će se urediti to pitanje. "Rješavanje državne imovine od ključnog je značaja za realizaciju programa `pet plus dva`, što je neophodno za zatvaranje OHR-a, a biće od koristi i građanima BiH zbog toga što će se imovina moći koristiti u produktivne svrhe", navode iz Upravnog odbora PIK-a.

Upravni odbor PIK-a poziva vlasti u BiH da poboljšaju integritet izbornog procesa tako što će revidirati pravni okvir kako bi se sprovele preporuke OEBS-a, GRECO-a i Venecijanske komisije. "Organi vlasti ovaj cilj treba da ispune što je prije moguće kako bi obezbijedili da se lokalni izbori planirani za 2024. godinu održe u okviru kojim se obezbjeđuje veća transparentnost i jači integritet izbornog procesa", navode iz Upravnog odbora.

Upravni odbor PIK-a saglasan je da se BiH i dalje suočava sa krupnim izazovima, uključujući i, kako se navodi, "secesionističke prijetnje vladajuće koalicije u Republici Srpskoj i napore kojima se podrivaju" BiH i njene institucije.

U dokumentu se pozivaju vlasti Republike Srpske "da se konstruktivno angažuju u radu institucija na nivu BiH i podržavaju vladavinu prava, kao i da se uzdrže od bilo kakvog pritiska na sudije Ustavnog suda BiH".

- Upravni odbor PIK-a podržava jačanje demokratije u BiH i integriteta njenih institucija. To obuhvata obezbjeđivanje pune ravnopravnosti svih građana i eliminaciju diskriminacije, posebno implementacijom sudske prakse Evropskog suda za ljudska prava koja se odnosi na grupu predmeta "Sejdić i Finci" - ističe se u kominikeu.

Naglašavajući da sprovođenje Opšteg okvirnog sporazuma za mir i dalje predstavlja osnov za stabilnu, bezbjednu i prosperitetnu BiH, Upravni odbor PIK-a podsjeća sve strane na njihovu obavezu da u potpunosti poštuju Sporazum, sve njegove anekse i odluke visokog predstavnika.

- Upravni odbor još jednom potvrđuje svoje nesporno opredjeljenje za teritorijalni integritet i osnovnu strukturu BiH kao jedinstvene i suverene zemlje, koja se sastoji od dva entiteta. Upravni odbor ponavlja da entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH i da oni pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH - navodi se u kominikeu.

U kominikeu je ponovo potvrđena "puna podršku visokom predstavniku u obezbjeđivanju punog poštovanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i sprovođenju njegovoga mandata u skladu s Aneksom 10 i odgovarajućim rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN, što ostaje nepromijenjeno".

Naredna redovna sjednica Upravnog odbora PIK-a biće održana 5. i 6. decembra.