latinica  ћирилица
07/06/2023 |  16:47 ⇒ 17:58 | Autor: RTRS

Šmit ponovo prijeti: Oni koji se igraju sa secesijom trpiće velike posljedice

Kristijan Šmit izjavio je danas u Sarajevu da je međunarodna zajednica odlučna u namjeri da podržava BiH, onoliko dugo i intenzivno koliko je to potrebno.
Kristijan Šmit (Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/bs) -
Kristijan Šmit (Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/bs)

Šmit je na konferenciji za novinare nakon dvodnevne sjednice Savjeta sa sprovođenja mira rekao da nije zadovoljan što vlasti na nivou BiH ni nakon dva pokušaja nisu usvojile prijedloge za poboljšanje integriteta izbornog procesa.

- Integritet izbornog procesa mora biti ojačan. Integritet izbornog procesa jedan je od najvažnijih uslova za BiH i njen napredak ka EU. Pozdravili smo opredjeljenje Savjeta ministara i koalicionih partnera da nastave sa reformama uključujući i reforme u obliku implementacije jačeg integriteta izbornog procesa. UO je također naglasio neke druge zadatke koji organi vlasti moraju ispuniti u BiH, a to je postići konkretni i hitne rezultate u implementaciji 14 ključnih prioriteta i pronaći održivo i prihvatljivo rješenje - rekao je Šmit.

Šmit je rekao da su "secesionističke poruke iz Republike Srpske neprihvatljivo" i dodao da oni koji idu u tom pravcu se igraju, a oni koji se, kako je naveo, "sa tim igraju zapravo se igraju sa budućnosti BiH te će trpiti velike posljedice međunarodne zajednice".

Iako ga, rekao je, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ne prihvata kao visokog predstavnika, svaki dan ga "sluša".

- Siguran sam da prati sve što radim i neću mu dati na čast da zna koje korake preduzimam - kazao je Šmit.

Govorio je i o pitanju imovine.

Poručio je da se mora usvojiti zakon na nivou BiH. Iznenađen je da se pitanje imovine povezuje sa nekim drugim temama.