latinica  ћирилица
07/06/2023 |  18:56 ⇒ 20:04 | Autor: RTRS

U Bijeljini obilježene 23 godine od ubistva Ljubiše Savića Mauzera (VIDEO)

U Bijeljini je obilježene 23 godine od ubistva Ljubiše Savića Mauzera legendarnog komandanta Garde Panteri i osnivača Demokratske stranke Republike Srpske. Počast Mauzeru odali su članovi porodice i njegovi saborci.
Sjećanje na Ljubišu Savić Mauzera - Foto: RTRS
Sjećanje na Ljubišu Savić MauzeraFoto: RTRS

Dan obilježavanja stradanja mog oca je isti kao i svaki drugi dan, jer taj bol je nenadoknadiv i to znaju sve porodice čiji su bližnji dali život za Republiku Srpsku, poručio je Bojan Savić, sin Ljubiše Savića Mauzera.

- Kao porodica smo ponosni na to što njegovo ime služi kao moralni kompas generacijama novih srpskih patriota - rekao je Bojan.

Veterani Garde Panteri položili su vijence na spomen- obilježju u Bijeljini podignutom na mjestu gdje je ubijen Ljubiša Savić Mauzer, 7. juna 2000. godine. Poručili su da je Mauzer jedan od najvećih heroja Semberije i Republike Srpske.

- Ljubiša Savić Mauzer je istorijska ličnost za Semberiju za Republiku Srpsku i sugurno ću to stalno ponavljati, najveći Srbin u posljednjih sto godina kada je u pitanju Semberija. On je učestvovao u odbrani Bijeljine, kao komandant Kriznog štaba, kao osnivač Garde Panteri, najpoznatiju sembersku brigadu koja je učestvovala na svim ratištima - naglasio je Petar Cvjetinović, predsjednik Vetarana Garde "Panteri".

Za Mauzerovo ubistvo osuđen je Đorđe Ždrale koji je pušten na slobodu prošle godine, nakon što je odležao 12, od presuđenih 20 godina robije.

- Јoš jednom pozivamo vlast da se već jednom objavi ime ko je nalagodavac ubistva Ljubiše Savića Mauzera i da se ovom heroju da bar ulica u gradu Bijeljini - poručio je Zoran Miljanović, predsjednik Udruženja veterana Republike Srpske.

Ratni komandant Garde Panteri, Ljubiša Savić Mauzer je u postratnom periodu bio i osnivač Demokratske stranke Republike Srpske koja je otvorila put novim demokratskim procesesima u Republici Srspkoj.