latinica  ћирилица
07/06/2023 |  19:17 ⇒ 19:55 | Autor: RTRS

Pokušaj prenosa nadležnosti u oblasti imovine sa FBiH na nivo BiH samo "probni balon" (VIDEO)

O imovini unutar BiH, danas se raspravljalo i na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine. Poslanici SDA pokušali su da u Parlamentarnoj skupštini proguraju Zakon o moru, kojim bi morskom površinom i infrastrukturom u Neumu upravljala BiH, a ne Federacija i lokalna zajednica što je trenutno slučaj usklađen sa ustavnom strukturom imovine. Protiv takvog prijedloga glasove su najavili svi srpski poslanici.
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH - Foto: SRNA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiHFoto: SRNA

U grčevitoj "borbi" da, u nasilnoj "agrarnoj reformi", preknjiži grunt i BiH obezbijedi prve hektare teritorije, Sarajevo ne posustaje. Umjesto latentnih pokušaja otimanja od Republike Srpske, ovaj put "inovativno" odlučili su da BiH "poklone" imovinu Federacije. Za početak - djelić pučine Јadranskog mora i 25 kilometara obale u Neumskom zalivu. U paketu, naravno i vazdušni prostor i podmorje. Razradili su neuspjeli "poklon" do detalja u svojim pisanijama predlagači - poslanici SDA.

- Smatram da je pitanje Zakona o moru pitanje kao i svaki drugi zakon koji štiti teritorijalni integritet i suverenitet BiH - smatra Šerif Špago predsjedavajući Kluba poslanika SDA.

Taj morski "teritorijalni integritet i suverentitet" do sada su, u skladu sa ustavnim odredbama, uspješno štitili Federacija i lokalna zajednica. No predlagači bi rado da to ubuduće čine ministarstva u Savjetu ministara! Samostalno. Srpski poslanici svjesni opasnih namjera ove "inovacije". Odlučili su da zaštite nadležnosti Federacije i to, ni manje ni više već od kolega iz Federacije.

- Zašto bismo mi oduzimali nadležnosti Federacije kad već u ovom trenutku imamo jasno definisanu zakonsku regulativu, koja funkcioniše koja je dobra usklađenu sa konvencijama Evropske unije i ne vidim šta je tu sporno - kaže Sanja Vulić predsjedavajuća Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Srpski poslanici nemaju dilemu – sarajevski pokušaj prenosa nadležnosti u oblasti imovine sa Federacije na nivo BiH, samo je "probni balon"! Ukoliko bi "proletio" kroz parlamentarnu proceduru, nema sumnje da bi uhodao put za sve slične. I da bi već sljedeći prijedlog ili neki od sljedećih, bio neustavno otimanje od Srpske, riječnih tokova, zemljišta, šuma... Po principu plagiranja! Uz to pisanija SDA poslanika, ozbiljno narušava i aktuelne nadležnosti dijela bh institucija. Poput Predsjedništva ili Ministarstva odbrane. Јer resornom ministru ostavlja mogućnost da samostalono odlučuje o, primjera radi uplovljavanju stranih vojnih i ratnih brodova u neumsko priobalje.

- Јasno definisane nadležnosti odbrane i nema mogućnosti da ovim zakonom dajemo dodatne nadležnosti Ministarstva odb rane koje nisu definisane u Zakonu o odbrani. A plus što se pokušava kroz ovaj zakon preskočiti Predsjedništvo BiH kao vrhovni komandant - smatra Milorad Kojić poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Ostanu li svi srpski poslanici dosljedni stavovima o imovini koji su se mogli čuti i danas a i na ranijim sjednicama Predstavničkog doma, posljednjem bošnjačkom pokušaju da BiH prigrabe nešto što joj Ustavom i Dejtonskim sporazumom ne pripada, slijedi fijasko. Јer takva je sudbina sarajevskih prijedloga sa skrivenom namjerom!