latinica  ћирилица
07/06/2023 |  21:49 ⇒ 21:50 | Autor: SRNA

Otvoren naučni skup o vizantijskom nasljeđu

Na Bogoslovskom fakultetu u Foči večeras je otvoren naučni skup "Vizantijsko nasljeđe danas - šta je nama Romejsko carstvo" na kojem učestvuju eminentni teolozi i istoričari iz Rusije, Grčke, Rumunije, Srbije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i BiH.
Vizantijsko nasljeđe danas - šta je nama Romejsko carstvo - Foto: SRNA
Vizantijsko nasljeđe danas - šta je nama Romejsko carstvoFoto: SRNA

Ambasador Grčke u BiH Dimitrios Papandreu rekao je na otvaranju skupa da je Vizantija u temelju evropske kulture i da njeno nasljeđe nije samo grčko, već svih istočnih naroda, ali i cijele Evrope.

- Vizantijsko nasljeđe je nasljeđe svih nas i to upravo pokazuje ova konferencija. Vizantija je bila jedna ne samo mnogoljudna, nego i mnogoetnična zemlja, živjelo je više naroda u vizantijskoj imperiji i to nasljeđe pripada svima - rekao je Papandreu, koji je po struci vizantolog.

On je dodao da je ovo velika i značajna tema o kojoj je tokom istorije napisano mnogo studija i naučnih zbornika, ali da se na sva važna pitanja ostalo bez odgovora.

- Ovakav skup prilika je da se otvore ove teme, da se nešto važno kaže i da se ponude novi odgovori na pitanja koja su nam tokom istorije ostala nepoznata. Ovo je prilika da se dva bratska naroda, srpski i grčki, ponovo na neki način zbliže i da se preko ove teme projavi ta istorijska, bratska hrišćanska bliskost koja nas spaja tokom vijekova - rekao je grčki ambasador.

Dekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Vladislav Topalović kaže da je vizantijska misao obrazovala posebno gledanje na svijet, na nauku, na čovjeka, te da će učesnici naučnog skupa, koji dolaze iz zemalja nasljednica vizantijske tradicije, pokušati da daju odgovore na pitanja koja postavlja savremena vizantologija.

On je naveo da je riječ o aktuelnoj nauci, posebno za pravoslavne teologije, koji svoju kulturnu homogenost pravoslavlja baziraju najviše na vizantijskoj kulturi.

Učesnici će se dotaći i aktuelne problematike u pravoslavlju u svjetlu razmimoilaženja Vaseljenske i Moskovske patrijaršije.

Naučni skup otvorio je rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić koji je istakao da ovaj univerzitet s ponosom kao krsnu slavu obilježava praznik posvećen Svetim Ćirilu i Metodiju, vizantijskim prosvetiteljima koji su, šireći Hristovu riječ, slovenskim narodima darovali ćirilično pismo, koje je u srži srpskog bića i identiteta.

- Čuvajući romejsko nasljeđe danas, mi čuvamo i svoj identitet - rekao je Kulić.

Na trodnevnom skupu u Foči, između ostalih, naučne radove izložiće i Anastasije Atanasidis sa Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Aristotelovog univerziteta iz Soluna, te Pavle Јermilov sa Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Svetotihonovskog pravoslavnog univerziteta iz Moskve