latinica  ћирилица
08/06/2023 |  08:31 | Autor: Agencije

Meloun: Јokić je stvoren za veliku scenu

Trener Denvera Majkl Meloun bio je pun hvale na račun igre svojih izabranika, posebno tandema Јokić - Marej.
Majkl Meloun (Foto: EPA-EFE/BOB PEARSON SHUTTERSTOCK OUT, ilustracija) -
Majkl Meloun (Foto: EPA-EFE/BOB PEARSON SHUTTERSTOCK OUT, ilustracija)

Denver je u trećoj utakmici finalne serije NBA slavio kao gost protiv Majamija sa 109:94 i tako stigao do prednosti od 2-1.

Јokić i Marej su zabilježili po tripl-dabl učinak i to je potpuno razoružalo franšizu sa Floride.

- Vjerujem da je ovo prvi put u istoriji finala desilo da dvojica košarkaša na istoj utakmici imaju po tripl-dabl učinak. Mislim da je ovo naša najbolja igra u finalnoj seriji. Prava košarka Denvera. Ne samo zbog tripl-dablova Јokića i Mareja, već zato što smo dozvolili Majamiju da nam ubaci samo 94 poena. Znamo da možemo da budemo bolji i probaćemo već u narednoj utakmici. Nismo došli u Majami da bismo dobili samo jedan meč - kaže Meloun.

Јoš jednom je biranim riječima pričao o zvijezdi svog tima, Јokiću.

- Ništa me kod Јokića ne iznenađuje. Iz meča u meč dokazuje da je stvoren za veliku scenu. Opet je to pokazao. Na DŽamala sam jako ponosan. Velika odgovornost pala je na njega poslije poraza u drugoj utakmici, a nije bilo tako. Bilo je i do mene i svih ostalih igrača. Šampioni i ratnici se vraćaju - dodao je trener Nagetsa.

Cio tim Denvera dao je veliki doprinos.

- Zaboravite na statistiku, Marej je bio prisutan, njegova energija je ukazivala da je bio tu. Bila nam je potrebna pobjeda kako bismo vratili prednost domaćeg terena, a Nikola i on su je sjajno kreirali. Ne samo njih dvojica, Majkl Poter je uhvatio sedam lopti, Aron Gordon čak deset, uz to dodao 11 poena. Zaista sjajan učinak. Već osam godina sarađujem sa Nikolom, Mareja treniram sedam, ali ovakvu partiju, kao tandema, za taj period nisam vidio. Bilo je njihovih dobrih izdanja i ranije, ali ne u finalu, u ovakvoj fazi sezone, na najvećoj sceni. Naša odbrana je bila odlična, ograničili smo Majami samo na 11 trojki i tek 37 odsto ubačenih šuteva iz igre. Oduvijek sam pričao da su Nikola i DŽamal elitni tandem za NBA, što se još jednom pokazalo. Vidjeli smo kako rastu. Mnogi košarkaši igraju jedni sa durgima, a oni igraju jedan za drugog. Primjera radi, DŽamala bi često udvajali, a onda bi uslijedio pas ili Nikoli ili Braunu. Јokić i Marej mnogima zadaju glavobolje - priča Meloun.

Objasnio je i na koji još način koristi Mareja, koji je formu tempirao u pravi čas.

- Mareja bično udvajaju dok Јokića držim na klupi. Zato mogu samo da im čestitam što su odigrali po 44 mnuta. Obično protivnici pritisnu Mareja dok Јokić odmara, ali kad je na terenu, onda DŽamal kreira ili sa njega ili ostavi nekog slobodnog na šutu za tri. Kad smo doveli Mareja bio je samo dodatna opcija, sada je momak koji ima tripl-dabl učinak u finalnoj seriji. Nikad se ne plaši. Ponosam se što se vratio poslije kritika zbog druge utakmice. U četvrtoj će biti još bolji - uvjeren je Meloun koji je pohvalio i Kristijana Brauna.

- Kakvo samopouzdanje, fantastično! Isijavalo je iz njega. U 18 plej-of mečeva je bio u rotaciji, a prva mu je godina u NBA. To govori kakav je mentalno, fizički i emotivno. Spremanje, nikad ne leti, nikad ne pada. Bilo je zanimljvo gledati mladog čovjeka da se tako ponaša - zaključio je strateg Nagetsa.