latinica  ћирилица
08/06/2023 |  08:48 ⇒ 08:51 | Autor: SRNA

Doboj: Izložba minijature "Kvadratna božanstvenost" Valentine Ilijevske

U Doboju je predstavljena izložba minijature "Kvadratna božanstvenost" Valentine Ilijevske - grafičara, konzervatora i restauratora iz Kumanova, koja je postavljena u okviru multimedijalnog projekta "Nestajanje" s ciljem da se od zaborava sačuva pokretna kulturna baština.
Izložba u Doboju - Foto: SRNA
Izložba u DobojuFoto: SRNA

Ilijevska je rekla novinarima da se predstavila sa 46 minijature u kojima obrađuje neke zapostavljene ljudske vrijednosti iz kulturne baštine koje pokušava da vrati i sačuva putem umjetnosti i odgovarajućih likovnih elemenata.

Ilijevska, koja radi kao konzervator-restaurator u Kumanovsko-osogovskoj eparhiji u Odjeljenju za zaštitu kulturne baštine i član je Međunarodnog savjeta za spomenike i lokalitete, kaže da svoja iskustva u praksi prenosi na slikarsko platno i promoviše ih na brojnim likovnim kolonijama koje je, između ostalog, održala u BiH, Srbiji, Sloveniji, Egiptu, Švedskoj, Poljskoj, Koreji, Indiji.

Izložba je otvorena sinoć, a promotor projekta "Nestajanje" multimedijalni umjetnik Branislav Lukić poručio je da nestankom jednog sela nestaju tradicija, kultura i običaji tog prostora, čije se stanovništvo raziđe po svijetu i asimiliše.

On kaže da se u istraživanju, koje je započeo 2019. godine, fokusirao na sela u BiH koja su iz različitih razloga nestala, poput ozrenskih sela Stupari, Smoluća, Kalajevo u kojima je pronalazio određene predmete na kojima je radio konzervaciju i restauraciju i uz pomoć likovnih elemenata oblikovao u asamblaž.

- Tokom rada zaključio sam da jedan čovjek može nešto, a kada se udružimo u nekim oblastim možemo mnogo, a u nekim skoro sve - rekao je Lukić i ukazao na potrebu šireg angažmana kako bi se od nestanka sačuvala kulturna baština određenog kraja.

Јedan od organizatora je dobojsko Udruženje "Toper" čiji je predstavnik Snježana Šešlija pojasnila da je izložba dio segmenta trogodišnjeg projekta na mapiranju pokretne kulturne baštine u lokalnim zajednicama Republike Srpske i Federaciji BiH s ciljem njihove institucionalne zaštite kako bi bila održiva i na korist građanima.

Šešlija kaže da je EU finansirala projekat započet 2021. godine, da su istražene 72 lokacije u BiH, te da su na ovom prostoru kao pokretna kulturna baština najmanje istražene narodne pjesme i instrumentalni pristup.

- Ako smo otkrili i sačuvali neke pjesme koje su se pjevale u 14. vijeku, onda će kulturno-umjetnička društva imati pristup tim pjesmama i omogućiti im da i dalje žive - izjavila je Šešlija i navela da je u realizaciju projekta uključeno oko 15 nevladinih organizacija sa područja BiH.

Govoreći o običajima, ona je na primjeru jednog sela na Ozrenu ukazala da je uočeno da pola sela njeguje jedan porodični običaj kada je riječ o vjenčanju, a druga polovina sela sasvim drugi, te da su oba stara više vijekova.

Istraživanjem je utvrđeno da su određeni vez, tkanje i materijal potpuno isti u različitim lokalnim zajednicama, od kojih svaka tvrdi da je on isključivo njihov i autohton.

U okviru izložbe, sinoć je održan okrugli sto "Kulturno nasljeđe i priroda- klimatske promjene" kojem je prethodila promocija knjige "Tajne grofa Miškina" autora Minele Moranjkić Ćosić iz Tuzle.