latinica  ћирилица
08/06/2023 |  08:53 ⇒ 12:30 | Autor: RTRS

Cvijanovićeva na forumu u Astani; Multilateralna diplomatija od ključne važnosti (FOTO/VIDEO)

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović u obraćanju na Međunarodnom forumu u Astani "AIF2023" pažnju je posvetila važnosti multilateralne diplomatije i ravnoteže vlasti gdje učesnici ne mogu da nameću sopstvena pravila i ponašanje drugima, prenosi Astana tajms.
Željka Cvijanović u Kazahstanu - Foto: Ustupljena fotografija
Željka Cvijanović u KazahstanuFoto: Ustupljena fotografija

- Funkcionalna multilateralnost ne može postojati bez adekvatnog okruženja. To je sistem multilateralne ravnoteže vlasti, gdje nijedan od učesnika ili učesnici ne mogu da nameću sopstvena pravila i ponašanje drugima i gdje je nivo poštovanja i komunikacije na mnogo višem nivou nego danas - naglasila je Cvijanovićeva.

Foto: Ustupljena fotografija

Prema njenim riječima, u globalizovanom svijetu važno je okrenuti se široj, jedinstvenoj platformi, dok se istovremeno ohrabruju svi vidovi regionalne saradnje.

Podsjećamo, Cvijanovićeva učestvuje danas i sutra na Međunarodnom forumu Astana u Kazahstanu na poziv predsjednika Kazahstana Kasima Žomarta Tokajeva.

Željka Cvijanović i Kasim Žomart Tokajev (Foto: Ustupljena fotografija)

Cvijanovićeva je jedan od glavnih govornika na panelu koji će biti ujedno i ceremonija otvaranja, a tema panela na kojem učestvuju predsjednici Kazahstana Kasim Žomart Tokajev, Kirgistana Sadir Žaharov, Katara Tamim bin Hamad Al Tani, premijer Uzbekistana i drugi.

Foto: Ustupljena fotografija

Tema panela čiji je moderator novinar Si-En-En Ričard Kvest je Miltilateralizam - fokus na trenutne izazove i buduće transformacije.

Teme ovogodišnjeg foruma su efikasni modeli saradnje i partnerstva s ciljem rješavanja globalnih izazova, najavljeno je ranije iz Predsjedništva BiH.

Foto: Ustupljena fotografija

Forumu će tokom dva dana prisustvovati lideri brojnih država, predstavnici međunarodnih organizacija, te izvršni direktori velikih multinacionalnih kompanija i renomirani međunarodni stručnjaci.

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH doputovala je sinoć u Kazahstan gdje na forumu učestvuje na poziv predsjednika Kasima Žomarta Tokajeva.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)