latinica  ћирилица
08/06/2023 |  09:10 | Autor: SRNA

Počinje "Višegradska staza"

Kulturna manifestacija "Višegradska staza" posvećena nobelovcu Ivi Andriću počeće sutra polaganjem cvijeća na Andrićeve spomenike, najavljeno je iz Organizacionog odbora ove manifestacije.
Višegrad - Foto: Ustupljena fotografija
VišegradFoto: Ustupljena fotografija

Polaganje cvijeća kod spomenika Andriću kraj višegradske ćuprije i u Andrićgradu počeće u 12.00 časova, uz prigodan recital učenika Srednjoškolskog centra "Ivo Andrić".

U maloj sali Kulturnog centra tradicionalno će biti održani "Susreti bibliotekara Republike Srpske" u 13.00 časova.

Promocija pripovijetke "Slikopisanje" iz knjige "Sve za lepotu" Igora Marojevića, koji je i dobitnik Andrićeve nagrade, počeće u 18.00 časova u Spomen-učionici Ive Andrića.

Član organizacionog odbora Divna Vasić rekla je Srni da je Marojević savremeni srpski prozni pisac bogatog književnog opusa, autor više romana, pripovijedaka i dramskih tekstova i dobitnik svih značajnih književnih nagrada za svoje bogato književno stvaralaštvo.

Ona je podsjetila da je Marojević dobitnik Andrićeve nagrade za najbolju pripovijetku na srpskom jeziku objavljenu u prethodnoj godini i da nagrađena pripovijetka prati sudbinu Ante Pavelića u godinama nakon Drugog svjetskog rata u Argentini i Španiji.

- Pripovijetka ima elemente političkog trilera i briše granice između istorije i fikcije navodeći čitaoca na razmišljanje o "problematičnosti istorije". Pisac je uspio da opiše život kontraverzne figure iz istorije ovih prostora i da progovori o apsurdnosti istorije, o banalnosti dobra i zla - istakla je Vasićeva i pozvala sve ljubitelje književnosti da isprate događaje na manifestaciji.

Svečana akademija i otvaranje "Višegradske staze" počeće u 19.00 časova u Kulturnom centru "Ivo Andrić". Besjedu o Andriću govoriće univerzitetski profesor Predrag Petrović, a manifestaciju će otvoriti predstavnik Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Na svečanoj akademiji obratiće se načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević i predstavnik Srpskoj prosvjetnog kulturnog društva "Prosvjeta" Željko Vujadinović.

U umjetničkom dijelu programa učestvovaće glumica Vesna Stanković, glumac Tihomir Stanković, muzički bend "One tri" i učenice Mirna Karabatak i Božana Mirković.

Drugog dana manifestacije, u subotu, 10. juna, biće održano pjesničko veče Društva ljubitelja pisane riječi "Most" u Andrićevoj spomen-učionici sa početkom u 17.00 časova.

Izložba "Milica Babić Andrić - život i djelo" biće otvorena u Gradskoj galeriji u 18.00 časova.

Pozorišna predstava "Јao meni", u izvođenju Mine Lazarević i Srđana Ivanovića, biće odigrana u Kulturnom centru od 20.00 časova.

Organizatori ove tradicionalne kulturne manifestacije su opština Višegrad, Kulturni centar "Ivo Andrić", "Prosvjeta" iz Višegrada i Andrićgrad.

"Višegradska staza" je najvažnija kulturna manifestacija u Višegradu, koja je ustanovljena 1976. godine, a održava se svake godine u junu.