latinica  ћирилица
08/06/2023 |  09:38 ⇒ 09:47 | Autor: SRNA

Georgijeva: Brojna ograničenja u trgovini i stranom ulaganju

Generalni direktor Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgijeva izrazila je zabrinutost zbog brojnih ograničenja u trgovini i stranom direktnom ulaganju, koja su se utrostručila od 2018. godine.
Kristalina Georgijeva - Foto: Screenshot
Kristalina GeorgijevaFoto: Screenshot

Ona je u obraćanju na Međunarodnom forumu u Astani "AIF2023" predložila nekoliko rješenja za pragmatični multilateralizam koji ne može da koristi većini ljudi u svijetu.

Georgijeva je izjavila da je potrebno stvaranje jedinstva u borbi protiv klimatskih promjena, pandemije, duga i vještačke inteligencije, naglasivši da nijedna zemlja niti region ne mogu sami da uspiju.

Prema njenim riječima, trgovina u multipolarnom svijetu biće više integrisana unutar regiona i grupa zemalja, ali je važno da se integracija sprovede u skladu sa pravilima i standardima Svjetske trgovinske organizacije.

Georgijeva ja rekla da treba istaći važnost sakupljanja sastojaka za hranu i lijekove, uz napomenu da ne treba da bude ograničenja kada se radi o protoku hrane i pružanju usluga, javio je list Astana tajms.

Ona je dodala da je važno da se osigura da se svijet ne dijeli finansijski, ukoliko želi integraciju, što znači da treba obezbijediti komunikaciju i interakciju prekograničnih sistema.