latinica  ћирилица
08/06/2023 |  10:36 ⇒ 10:38 | Autor: SRNA

Guteres pozvao lidere da spase ciljeve održivog razvoja

Globalni lideri moraju sada da reaguju kako bi spasili ciljeve održivog razvoja, izjavio je generalni sekretar UN Antonio Guteres.
Antonio Guteres (Foto: twitter.com/AstanaIntlForum) -
Antonio Guteres (Foto: twitter.com/AstanaIntlForum)

On je u obraćanju učesnicima Međunarodnog foruma u Astani "AIF2023" napomenuo da civilizacija živi u teškim vremenima, u kojima traju novi sukobi, rastu geopolitičke tenzije i nastavlja se klimatska kriza, a ciljevi održivog razvoja, koji su uputstvo za mir i napredak na zdravoj planeti, i dalje su nisu na pravom putu.

Prema njegovim riječima, svaki dan donosi nova upozorenja na opasnosti prilikom regulisanja novih tehnologija.

- To su sve globalni problemi, koje možemo riješiti samo ako radimo zajedno. Naši današnji kolektivni mehanizmi i postupci ne mogu da dostignu brzinu niti razmjere izazova. UN rade na okupljanju zemalja kako bi pronašle rješenja za nedostatke u globalnom upravljanju - rekao je Guteres.

Guteres je istakao da se u zajedničkoj agendi UN predlaže obnovljeni multilateralizam, koji je pošteniji i inkluzivniji, i koji se bavi novim rizicima i prijetnjama, kako bi se planeta sačuvala za buduće generacije.

Naglasio je da forum u Astani pruža novu priliku da se razgovara o svim navedenim pitanjima i da se pronađu nova, održiva rješenja za sve probleme.

Guteres je napomenuo da je su potrebne reforma i poštena finansijska arhitektura, kao i pronalaženje rješenja za zajedničke prijetnje, te da će se o svim tim pitanjima razgovarati tokom niza važnih samita, počevši od Samita o ciljevima održivog razvoja, koji se održava u septembru, a zatim i Samita o budućnosti sljedeće godine, koji će se baviti brojnim ciljevima zajedničke agende.