latinica  ћирилица
08/06/2023 |  10:50 ⇒ 12:55 | Autor: RTRS

Otvoren 11. Festival nauke u Banjaluci; Dva dana popularizacije nauke (FOTO/VIDEO)

U Banjaluci je otvoren 11. Festival nauke. Posjetioce tokom dva dana festivala očekuje više od 100 eksponata, eksperimenata, projekcije u planetarijumu, naučno-popularne predstave za djecu, naučni kvizovi, posjete akvarijumu i terarijumu.
Otvoren festival nauke (Foto: twitter.com/mnrvoid_rs) -
Otvoren festival nauke (Foto: twitter.com/mnrvoid_rs)

Popularizacija nauke i njeno predstavljanje na zanimljiv način predškolarcima, osnovcima i srednjoškolcima, ali i ostalim posjetiocima, cilj je i ovog festivala nauke.

- Festival je prilika je da se na zanimljiv način predstave nauka i naučna dostignuća, a sve veći broj učesnika pokazatelj je da među mladima u Republici Srpskoj vlada veliko interesovanje za nauku - rekao je ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske Željko Budimir.

Dodao je da je posebno značajno nauku približiti najmlađima kako bi na vrijeme uočili značaj nauke i pokazali zainteresovanost.

      View this post on Instagram

A post shared by MNRVOID RS (@mnrvoid_rs)

Ovo je jedan od najboljih načina kako zainteresovati i buduće studente koji mogu i praktično da vide šta ih čeka tokom i nakon studija.

- Mladi su veoma zainteresovani za nauku, a dokaz je i naučna konferencija `Studenti u susret nauci` koju organizuju na međunarodnom nivou. To je dokaz da su mladi zainteresovani da u toku studiranja daju doprinos razvoju nauke - istakao je prorektor za nastavu i studentska pitanja Univerziteta u Banjaluci Strain Posavljak.

Festival nauke održava se na dvije lokacije – u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske i na Prirodno-matematičkom fakultetu u Banjaluci.