latinica  ћирилица
08/06/2023 |  11:11 | Autor: TANЈUG

Petković: Kurtijeve neutemeljene optužbe više ne prolaze na Zapadu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da "standardni repertoar Kurtijevih neutemeljenih optužbi" na račun Beograda i besmislenih uvreda na račun Srba na sjeveru Kosova i Metohije više ne prolazi kod donosilaca političkih odluka na Zapadu.
Petar Petković (Foto: FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr) -
Petar Petković (Foto: FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr)

Svi Kurtijevi pokušaji, kako je naveo, da izbjegne obavezu poništavanja posljedica eskalacije koju je sam izazvao svojom arogancijom i bahatošću osuđeni su na propast, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

- Kurti je suočen sa jasnim zahtjevima međunarodnih posrednika, i, umjesto što nastavlja da propagandom u stranim medijima u drugima traži krivce i opravdanje za posljednju eskalaciju na sjeveru pokrajine, od njega se očekuje da odustane od pokušaja da po svaku cijenu izazove destabilizaciju regiona i sukobe širih razmjera. Srbi su posljednjih dana, budući da su Kurtijevi falangisti makar privremeno spriječeni u nastojanju da izazovu oružane sukobe, u svojim protestima protiv šovinističke politike Prištine pokazali dostojanstvo i uzdržanost na kojima bi im i Gandi pozavidio - kazao je Petković.

Prema njegovim riječima, jedina "nasilna banda" na sjeveru Kosovu i Metohije je Kurtijeva specijalna policija, koja je tamo upućena da teroriše, zlostavlja i ubija goloruke pripadnike srpskog naroda.

- Srbi će u četiri opštine na sjeveru Kosova i Metohije, uvjeren sam, istrajati u svojim mirnim i demokratskim protestima, jer oni se danas nalaze na posljednjoj liniji odbrane svojih osnovnih ljudskih i političkih prava. Pozivamo i ovom prilikom predstavnike međunarodne zajednice na terenu da ostanu čvrsti u riješenosti da spriječe dalje Kurtijeve pokušaje izazivanja sukoba, a Srbi će, sa svoje strane, kao i do sada, nastaviti da budu konstruktivni činilac u mirnom traženju političkih rješenja koja će garantovati njihova kolektivna prava i prije svega pravo na postojanje - rekao je Petković.

On je poručio, da bi Kurti, umjesto što tvrdoglavo u stranim medijima nastavlja da brani tekovine svoje "poražene politike mržnje i nasilja", trebalo da prekine da blokira proces uspostavljanja Zajednice srpskih opština i da prestane da produbljuje međunacionalni jaz između srpskog i albanskog naroda na Kosovu i Metohiji.