latinica  ћирилица
08/06/2023 |  11:49 ⇒ 11:55 | Autor: RTRS

Trebinje: Konferencija o zelenoj ekonomiji

U Trebinju se održava konferencija pod nazivom "Zelena ekonomija-Pokretač održivog razvoja privrede Republike Srpske".
Trebinje - Foto: RTRS
TrebinjeFoto: RTRS

Na konferenciji, koju organizuje Privredna komora Republike Srpske, uz podršku Ministarstva privrede i preduzetništva, učestvuju regionalni stručnjaci, predstavnici naučne zajednice, te izvršne vlasti Republike Srpske i BiH.

Cilj konferencije je podizanje svijesti o značaju obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti i zelene ekonomije, kako bi se iskoristili ukupni potencijali ostvarivih mjera energetskih ušteda i informisanje privrede o izazovima koji dolaze uvođenjem mehanizma za oporezivanje roba koje se uvoze u EU i pri čijoj se proizvodnji oslobađa velika količina ugljen-dioksida.

Konferencija sadrži tri panela, a panelisti su stručnjaci iz svoje oblasti, predstavnici privrednih društava, kao i predstavnici međunarodnih donatora koji pružaju finansijsku podršku iz oblasti zelene ekonomije i energetske efikasnosti.

Ovo je prilika da se tokom panel diskusije predstave iskustva domaćih privrednih društava u izgradnji solarnih elektrana. Privrednici će se upoznati i sa dostupnim izvorima finansiranja na ovom polju. Na predavanju će biti riječi i o primjeni digitalnih rješenja u procesu energetske tranzicije.