latinica  ћирилица
08/06/2023 |  12:51 ⇒ 12:55 | Autor: RTRS

Bezbjednosni forum u Banjaluci; Strategija NATO pakta za učlanjenje BiH

"Strategija NATO pakta za učlanjenje BiH" bila je glavna tema Bezbjednosnog foruma održanog u Banjaluci.
"Strategija NATO pakta za učlanjenje BiH" - Foto: RTRS
"Strategija NATO pakta za učlanjenje BiH"Foto: RTRS

Stručnjaci iz ove oblasti istakli su da BiH ne može da bude dio NATO alijanse zbog toga što srpski narod ne želi da bude dio pakta koji je bombardovao Srbe tokom prošlog vijeka.

Direktor Bezbjednosnog foruma, Mitar Kovač, i profesor sa banjalučkog Fakulteta političkih nauka, Miloš Šolaja saglasni su da NATO neće prestati sa inicijativom da BiH postane njena članica, ali da je to teško i očekivati obzirom na jasan stav zvanične Banjaluke po tom pitanju.

- Postoje pokušaji NATO pakta da, mimo volje naroda Republike Srpske riješe ovaj problem na njima prihvatljiv način. To se uklapa u njihov geostrateški koncept da prekomponuju prostor Balkana na sebi prihvatljiv način, tj. da Srbiju preko KiM a ovdje BiH mimo volje srpskog narod tj. Republiku Srpsku uvuku u NATO pakt - kaže Kovač.

Šolaja smatra da je u jednom periodu bio opšti konsezus da se ide prema NATO-u.

- Ali promijenjene okolnosti, promjenjivi interesi prije svega političko-strateški interesi uticali su na to da se promijeni i orjentacija BiH, tako da je ona sada u fazi da razvija unutrašnji mehanizam - dodao je Šolaja.