latinica  ћирилица
08/06/2023 |  12:54 ⇒ 13:11 | Autor: banjaluka.net

Tegeltija: Borac je klupska reprezentacija Srpske i njen ambasador u Evropi

Fudbalski klub Borac je osvojio drugo mjesto u prvenstvu BiH i uspio osigurati drugo kolo kvalifikacija za Konferencijsku ligu.
Milan Tegeltija (Foto: FK Borac) -
Milan Tegeltija (Foto: FK Borac)

Predsjednik kluba Milan Tegeltija rekao je da je ostvaren primarni cilj, odnosno plasman u evropska takmičenja.

- Uz to, kroz drugo mjesto na tabeli dodatno smo uspjeli izboriti preskakanje jednog kola, što znači automatsko igranje drugog kola, uz tretman kao da smo prošli prvo pretkolo, što znači i po broju bodova i po nagradi koju Borac dobija od UEFA za igranje u drugom kolu. To je bitno za klub i u reputacijskom i u finansijskom smislu. Naravno, s tim se naše ambicije ne završavaju, one su puno veće i zato ovo tretiram kao relativni uspjeh - kaže Tegeltija.

Ističe da će potpuni uspjeh primarno biti osvajanje šampionske titule i ulazak u grupnu fazu evropskih takmičenja.

- To će, što se tiče Evrope, ove godine biti teško ostvarivo, jer je težak put koji podrazumijeva da morate proći tri teška evropska protivnika. Tek sljedeće godine sa osvajanjem titule otvara se puno lakši put za ulazak u grupnu fazu, kada je dovoljno proći samo jednog protivnika. Zbog toga naše aktivnosti prilagođavamo tim prioritetima upravo tim redosljedom - navodi Tegeltija.

Kaže da će dati svoj maksimum da doguraju što dalje u Evropi i ove godine.

- Objektivno, s obzirom na težak put do tog cilja ove godine, naš prioritet stavljamo na osvajanje šampionske titule, kako bi sljedeće godine imali puno lakši put do grupne faze, a i puno veću i bolju finansijsku nagradu od UEFA - kaže Tegeltija.

Ističe da je zadovoljan sa onim što su do sad uradili u ovom, kako kaž kratkom vremenu, i želi da cijeli klub danonoćno radi na stvaranju tima za narednu sezonu.

- Moram da istaknem da smo sa osvajanjem drugog mjesta i drugog kola evropskih kvalifikacija dobili duži prelazni rok od drugih ekipa u Premijer ligi, jer nam je prva evropska utakmica zakazan tek za 27. jula što znači da nema potrebe da žurimo sa dovodjenjem pojačanja i rizikujemo. Umjesto toga, detaljno važemo svakog igrača koji bi mogao biti potencijalno pojačanje, tako da 12. juna kada je zakazana prozivka vjerovatno neće biti formiran kompletan tim za narednu sezonu nego ćemo sukcesivno dovoditi pojačanja i u vremenu trajanja priprema u Banjaluci. Odlazak na Zlatibor je planiran 26. juna, znači mjesec dana prije prve utakmice, tako da se nadam da će do tog vremena biti formiran kompletan tim za narednu sezonu - istakao je Tegeltija.

Za klub su dosad potpisali Nemanja Mihajlović i Zoran Kvržić koje sportska javnost prepoznaje kao ozbiljna pojačanja, sa nekim su igračima produženi ugovori, a kako Tegeltija kaže mogu se očekivati i nova imena i produženje ugovora sa nekim starim imenima.

- Sve po ocjeni struke i procjeni da li na terenu mogu odgovoriti ambicijama kluba. Dakle, biće još pojačanja, produženja i rastanaka. Analiziramo i razgovaramo sa brojnim igračima sa svih strana svijeta, regiona i BiH, naši su skauti, slobodno mogu reći, po cijeloj Evropi i svijetu, ali o konkretnim imenima ću govoriti onda kada dođe do realizacije nekog transfera. Znamo šta tražimo i znamo koliko možemo da se "ispružimo", balans između to dvoje će nas opredjeljivati u dovođenju igrača koji su "best by". Prerana informacija u medijima o potencijalnim pojačanjima često može da pokvari cijelu priču, jer ima puno zlonamjernih koji imaju različite interese, koji tada kreću u razvaljivanje eventualnog transfera - navodi Tegeltija.

Tegeltija je govorio i o finansijskoj stabilnosti Borca.

- Prije svega, moram da istaknem da Borac niti bi ostvario dosadašnje rezultate, niti bi uopšte mogao da ima ovakve ambicije bez podrške Republike Srpske i prije svega predsjednika Dodika. Njegova podrška dovela je klub u fazu da uopšte možemo da razmišljamo na ovakav način i planiramo ovako nešto. Moram da istaknem da je nova uprava na čijem sam čelu uspjela da riješi brojne dugove i da smo se doveli u situaciju da radimo sa tekućim operativnim troškovima - kaže Tegeltija.

Ističe da Borac još uvijek nije samoodrživ, i za ostvarivanje ambicija je potrebno kako kaže negdje oko šest miliona KM.

- Od čega je ova uprava u stanju da obezbjedi pola tog iznosa, odnosno tri miliona, dok tri miliona očekujemo da nam država na neki način izađe u susret, jer uspjeh Borca nije uspjeh jednog kluba, uspjeh Borca je uspjeh Republike Srpske i mi to tako vidimo. Borac je klupska reprezentacija Republike Srpske i njen ambasador u Evropi u najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu. Sa našim uspjehom i ostvarivanjem naših ambicija o kojima sam govorio, klub će sasvim sigurno postati samoodrživ, jer tada će imati značajan priliv sredstava od UEFA i prodaje igrača kojim tada značajno raste cijena - navodi Tegeltija.

Kao primjer Tegeltija je istakao da bi samo jedan ulazak u grupnu fazu Konferencijske lige Borcu donio od šest do osam  miliona evra.

- A da ne govorimo onda o TV pravima i svim drugim benifitima igranja u takvom takmičenju. Prema tome, od tog trenutka Borac bi postao potpuno samoodrživ klub i najbolji ambasador Republike Srpske - kaže Tegeltija.